fallback

И Зелените в Германия ще се борят за финансовото министерство

Лидерът на партията смята, че „Свободната демократична партия не трябва да приема, че финансовото министерство ѝ е отредено“

14:56 | 24.10.17 г. 1

Освен либералната Свободна демократична партия и Зелените в Германия ще се борят за поста финансов министър на страната в управляващата коалиция. Това става ясно от думите на лидера на партията Симоне Петер пред германския в. Süddeutsche Zeitung, цитирана от онлайн изданието Politico.eu.

Коалиционните преговори между консерваторите на канцлера Ангела Меркел, Свободната демократична партия и Зелените вече започнаха, припомня изданието.

Петер коментира днес, че е „твърде скоро да се очаква, че Свободната демократична партия ще овладее финансовото министерство“.

По думите ѝ „Свободната демократична партия не трябва да приема, че финансовото министерство ѝ е отредено“. Според нея министерските постове няма да се разпределят между партиите преди приключването на преговорите.

Дългогодишният германски финансов министър Волфганг Шойбле се оттегли от поста и прие да стане председател на парламента. Това се приема като жест към Свободната демократична партия на Кристиан Линднер, който има апетит да заеме поста.

Контролът върху финансовото министерство е един от сложните въпроси в рамките на коалиционните преговори. Очакванията са дискусиите да се проточат до късната есен.

Някои представители от партията на Меркел настояват политическата сила да запази финансовото министерство в сферата си на влияние и след напускането на Шойбле. Линднер обаче се противопоставя на тази идея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
fallback