fallback

Агенцията по лекарствата на ЕС обяви конкурс за временни служители за 32 млн. паунда

Институцията се бори с негативните последствия от Brexit и принудителното си преместване от Лондон

11:29 | 06.10.17 г.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е публикувала конкурс на стойност 31,8 млн. паунда (42 млн. долара) за набирането на временни служители, борейки се с негативните последствия от Brexit и принудителното си преместване от Лондон, съобщава Ройтерс.

Базирана в Лондон от 1995 г. и с екип от около 890 души, ЕМА одобрява и следи безопасността на лекарствата в цяла Европа.

Макар че агенцията редовно наема временни служители, мащабът на конкурса е необичайно голям. Офертата е обявена в момент на огромна несигурност за персонала, голяма част от които вероятно ще напуснат агенцията, вместо да се преместят от Лондон.

Изпълнителният ѝ директор Гуидо Раси заяви за Ройтерс в интервю тази седмица, че работа от съществено значение – от одобрението на нови лекарства до осъществяването на проверки за безопасност, ще бъде изложена на риск, ако политиците изберат неподходяща нова локация.

Подготовката за негативните последици от хода и влиянието на Brexit вече създава допълнителна работа за ЕМА и принуждава агенцията да ограничи част от дейността, която е от по-малка важност.

Според документите на конкурса се търсят двуезични и многоезични служители с административна, научна, регулаторна и правна експертиза, които да работят в сегашния офис на ЕМА в Лондон.

Агенцията трябва да бъде преместена в някоя от останалите 27 страни членки на ЕС. Политическите лидери ще гласуват решението за новата локация на 20 ноември, за която се борят 19 европейски града, включително София. Вероятността обаче да бъде избрана българската столица е минимална, тъй като кандидатурата получи най-ниската оценка за кандидатурата си.

Според проучване сред персонала от миналата седмица в зависимост от новата локация агенцията ще напуснат между 19% и 94% от служителите. Избирането на Амстердам, Барселона, Виена, Милано или Копенхаген за нова централа ще бъде най-добрата опция, показват резултатите от проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 10.09.22 г.
fallback