fallback

Nord Stream 2 подава документи за ОВОС в Русия до края на годината

Компанията обещава специална техника на строителство през природен парк в страната

10:07 | 06.10.17 г. 3

Проектната компания за разширението на „Северен поток“ - Nord Stream 2, ще подаде документи за оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на газопровода до края на годината – вероятно до ноември, съобщава ТАСС като се позовава на коментар на Саймън Бонел от компанията.

Компанията планира специално строителство, което да съхрани природата при изграждането на новия газопровод в участъка, който преминава през природен резерват в Ленинградска област. За него ще се търси „оптимално техническо решение“, чрез които траншеите за тръбите ще бъдат с 50% по-тесни, посочва Бонел.

На 4 октомври приключи общественото обсъждане на проекта в Русия, припомня още руската информационна агенция. В него са участвали неправителствени организации, сред които Greenpeace и WWF. Те са изпратили 9 коментара, свързани именно с трасето, запазването на биоразнообразието и спазването на международното законодателство.

„Северен поток“ 2 е спорен проект на „Газпром“ за доставка на газ в Европа. Той потватя трасето на съществуващия в момента газопровод, свързващ Русия и Германия.

Европейската комисия смята, че този газопровод не е необходим на общността и е в противоречие на политиките в енергийната област. В същото време Русия настоява, че той е икономически обоснован, базирайки се на данни за ръст на доставките през последните месеци, както и на факта, че в проекта участват западни компании.

Брюксел се готви да води двустранни преговори за газопровода с Москва и чака мандат от страните в ЕС, но според изданието Der Standard Европейската комисия няма такива правомощия

Плановете на руската компания са да започне строителството на газопровода до 2018 г., а година по-късно доставките по него да бъдат възможни. Така Москва ще може да изпълни заканите си да прекрати или силно да ограничи транзита на газ през Украйна след 2019 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още