fallback

Политиката остана във фокуса на европейските пазари

Строителството беше сред най-зле представилите се сектори

20:38 | 05.10.17 г.

Европейските акции приключиха предимно с повишения и с фокус върху политическите събития и предпазлив подход към ключови макроикономически данни, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 приключи деня с ръст от 0,16%, след като секторите поеха в различни посоки към края на сесията.

Британският FTSE затвори с повишение от 0,54%, докато френският CAC нарасна с 0,30%. Германският DAX приключи почти без изменение от 0,02%.

Строителството и материални запаси бяха сред най-зле представилите се сектори в следобедната търговия след новината, че изпълнителният директор на Assa Abloy възнамерява да се оттегли. Акциите на шведската компания поевтиняха с почти 5% в резултат на това и приключиха на дъното на европейския бенчмарк до края на сесията.

Испанските акции поскъпнаха в четвъртък, като IBEX 35 завърши с около 2,5% нагоре, след като испанският конституционен съд отново се включи в спора за стремежа за независимост на испанския регион Каталуния. Съдиите в Мадрид забраниха планираното за понеделник заседание на Каталунския регионален парламент. Очакваше се именно на това заседание да бъде обявена независимостта на провинцията.

Пазарът беше обзет от продажби от началото на седмицата на фона на политическите турболенции в страната.

Banco Sabadell и Caixabank бяха най-добре представилите се компонента на Stoxx 600 с ръстове съответно от 6,16% и 4,93%. Повишенията последваха новината, че двете банки обмислят да преместят офисите си от Барселона в друг град.

Автомобилните акции се търгуваха почти без промяна в цената, след като Великобритания отчете по-слаби продажби на нови автомобили. Кралството отчете спад на продажбите с 8,8% на годишна база през септември.

На петролния пазар фючърсите върху сорта Брент се търгуваха с близо 2% повишение в цената.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още