fallback

Синдикатите в Германия искат спасителен план за служителите на Air Berlin

Преговорите за придобиване на активите нафалиралата авиокомпания трябва да приключат до 12 октомври

19:04 | 28.09.17 г. 1

Германският синдикат на служителите в сферата на услугите Verdi призова днес финансово затруднената авиокомпания Air Berlin и потенциалните й купувачи да приемат спасителен план за нейните около 8 хил. служители, предава Франс прес.

Ръководителят на Air Berlin Томас Винкелман заяви в понеделник, че се очертава споразумение с Lufthansa и Easyjet за изкупуване на активите на авиопревозвача, което се очаква да предложи добри перспективи за 80 процента от служителите му.

Сега това трябва да бъде вписано в договор, ето защо искаме Air Berlin и купувачите да се споразумеят по истински спасителен план, изтъкна в комюнике Кристине Беле, отговаряща за въздушния транспорт в синдикалната организация.

За 20 процента от служителите без непосредствени перспективи може да бъде изготвен социален план и да бъде създадено преходно дружество, допълни тя. Това би позволило да се подготвят при оптимални условия уволнените служители за нова работа чрез професионално подпомагане, квалификация и назначение.

Verdi иска бързо да започне преговори за бъдещето на служителите на Air Berlin, мнозина от които вече са силно обезпокоени, посочва синдикатът.

Най-голямата германска авиокомпания Lufthansa вече обяви, че иска да наеме до 3 хил. души с цел разширяване на дейността на нискотарифния й филиал Eurowings, за която са предназначени самолетите на Air Berlin при бъдещото им изкупуване. Eurowings предвижда ускорена процедура за привличане на служителите от Air Berlin, но не им гарантира назначение, тъй като кандидати могат да бъдат екипажи от всички авиокомпании.

Британската easyJet не дава никаква информация за намеренията си за персонала на фалиралата германска авиокомпания.

Преговорите на двете групи за придобиване на активите на Air Berlin трябва да приключат до 12 октомври. 

Вторият по големина авиопревозвач в Германия беше принуден да започне процедура по фалит през август, след като най-големият му акционер - Etihad, спря финансовата си подкрепа заради дългогодишните загуби на компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още