fallback

Европейската сметна палата завери отчетите на ЕС за 2016 г.

Институцията съобщава за по-малко грешки, открити при разходването на средствата в общността

16:25 | 28.09.17 г.

Европейската сметна палата завери финансовите отчети на ЕС за 2016 година и съобщи за по-малко регистрирани грешки (3,1% от плащанията, спрямо 3,8% през 2015 година) при разходването на средствата на общността. Общият размер на разходите от европейския бюджет е 136,4 млрд. евро през миналата година.

В приходната част на европейския бюджет не са открити никакви грешки, е посочено още в доклада на институцията.

Една от причините за по-малкия брой грешки през 2016 година е опростяването на правилата, смятат европейските одитори. Това е увеличило ефективността на финансирането в ЕС и препоръката е общността да продължава да работи в тази насока.

Одиторите посочват още, че част от откритите грешки са неволни, но умишлените злоупотреби са докладвани на OLAF. През миналата година тези случаи са 11. От институцията са изпратили и още пет сигнала, след като са получили жалби от граждани за нередности. Те се отнасят основно до провеждане на обществени поръчки.

От Европейската комисия коментират относно доклада на Сметната палата, че един от начините за повишаването на ефективността на изразходените средства от ЕС е да се гарантира, че всяко евро от бюджета създава добавена стойност. Именно това е в основата на дебатите за бъдещето на финансите на ЕС, припомнят още от Брюксел.

Държавите от ЕС управляват 80% от разходите от бюджета на общността. За да бъдат намалени грешките при работата от ЕК имат няколко подхода – споделяне на добри практики, изработване на насоки за работа и организиране на обучения. Държавите пък трябва да коригират нередностите в ранен етап, за да не загубят европейските средства.

Ако все пак има пробив в тази система и пари от европейския бюджет са били разходвани неправилно, се прилагат мерки за коригиране. Чрез тази система ЕК е върнала обратно в бюджета 3,4 млрд. евро през 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 08.09.22 г.
fallback