fallback

Ципрас към френските бизнесмени: Инвестирайте в Гърция, няма да съжалявате

Гръцкият министър-председател се обърна около 40 бизнес лидери, които придружават Макрон при визитата му в Атина

20:20 | 08.09.17 г.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас призова френските компании в петък да инвестират в Гърция, която излиза от дълговата си криза, и ги увери, че няма да съжаляват за това, съобщава Ройтерс.

Ципрас заяви, че привличането на инвестиции е приоритет за воденото от левицата правителство, което цели да намали безработицата в страната и да направи Гърция финансово независима през 2018 г., когато изтича третият международен спасителен заем на страната.

„Гърция е възможност, истинска възможност“, каза Ципрас на френските бизнес лидери, които придружават президента Еманюел Макрон на двудневното му посещение до Атина.

„Няма да съжалявате за избора си“, добави той.

След седемгодишна криза икономиката на Гърция може да се разрасне с повече от 2%, заяви Ципрас.

Макрон повтори призива, насърчавайки европейците да инвестират в Гърция, завръщайки се към тезата си от четвъртък, че Европа трябва да защитава стратегическите си инвестиции, за да защитава себе си.

Гърция засили инвестиционните си отношения с Китай през последните години, след като китайската COSCO Shipping купи 51% от пристанището в Пирея – най-голямото в Гърция, за 280,5 млн. евро.

Понякога Гърция бе принудена да избира неевропейски инвестиции, тъй като европейските инвеститори не бяха на линия. Не съм доволен от тази ситуация“, каза Макрон по време на двудневната си визита в Атина с около 40 френски изпълнителни директори.

Искам европейците, колкото останалият свят, да идват и инвестират в Гърция“, заяви той. „Ние сме били тук, сме тук, ще бъдем тук“.

Франция, която има силно инвестиционно присъствие в Гърция, подкрепи Атина през 2015 г. при преговорите ѝ с кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд, при които страната бе на ръба да напусне еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още