fallback

Гърция забрани протести по време на посещението на Макрон в Атина

17-часовата забрана влиза в сила в 7 ч. тази сутрин, часове преди началото на двудневната визита на френския президент

09:14 | 07.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцките власти наложиха забрана на протести в центъра на Атина по време на предстоящото посещение на френския президент Еманюел Макрон, предаде Асошиейтед прес. 

17-часовата забрана влиза в сила в 7 ч. тази сутрин, часове преди началото на двудневната визита на Макрон, който ще бъде придружен от съпругата си, в гръцката столица. Засега не са планирани някакви големи протестни акции срещу посещението на френския лидер. 

Двама души на мотоциклет оплискаха снощи с черна боя фасадата на френския културен институт в Атина, съобщиха гръцки полицейски източници, цитирани от AFP.

След като хвърлили бутилката с боя по предната стена на сградата, двамата избягали. Почеркът на деянието говори за акция на местни анархистки групировки. 

Франс прес припомня, че през ноември двама души на мотоциклет хвърлиха граната по посолството на Франция, като раниха леко един охраняващ полицай. 

Гърция смята Франция за свой ключов съюзник в усилията си да смекчи тежките условия, заложени в спасителните споразумения с международните финансови институции, виждайки в лицето на Париж противовес на Германия, която се изявява като финансов "ястреб" по отношение на Атина, посочва АП. 

Над 2000 полицаи ще дежурят по улиците на гръцката столица по време на визитата на Макрон. Още снощи започна затваряне на някои улици в града. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още