fallback

Европейските фондови пазари не намериха единна посока

Най-успешен беше автомобилният сектор, който отбеляза ръст от 1,69% след две повишения на рейтинги на книжа на ключови компании

19:38 | 06.09.17 г.

Европейските фондови борси приключиха търговията в сряда с разнопосочни тенденции. Инвеститорите приветстваха възстановяването на американските пазари, но геополитическите теми останаха във фокуса на вниманието им, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се отлепи от дъното и приключи сесията с изменение малко над нулевото равнище, нараствайки с 0,06 на сто.

Британският индекс FTSE 100 изостана от другите основни индекси на големите европейски борси, понижавайки се с 0,25%. Френският CAC записа повишение от 0,29%, а германският DAX нарасна с 0,75%.

Разглеждайки представянето на европейските акции по сектори, най-успешен се оказва автомобилният, който отбеляза ръст от 1,69% след две повишения на рейтинги на книжа на ключови компании от сектора. Barclays повиши оценката си за акциите на Fiat Chrysler, а Goldman Sachs вдигна тази на Daimler. И двете автомобилни компании приключиха търговията с поскъпване на акциите от над 3%.

Сред най-успешно представилите се компании в Европа беше финландската Orion, чиито акции поскъпнаха с 5,72 на сто, след като Nordea Equity Research повиши оценката си за тях.

На обратния полюс се озоваха книжата на британската компания за имоти Barratt Developments, въпреки че тя отчете по-висока от очакванията печалба за фискалната 2017 година. Освен това компанията обяви, че ще върне на акционерите 175 млн. паунда (226 млн. долара) под формата на специален дивидент. Акциите й обаче поевтиняха с 4,56%, след като компанията повтори предупрежденията си за несигурността на пазара в резултат на Brexit.

Книжата на друга компания за жилищно строителство на Острова - Berkeley Group, също загубиха от цената си 2,5%, след като тя направи сходни прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още