fallback

Европейските борси затвориха на червено заради напрежението около Северна Корея

Повечето сектори се озоваха на отрицателна територия, с изключение на автомобилния и петролния

19:49 | 04.09.17 г. 1

Европейските фондови борси не успяха да изплуват от червената територия в понеделник, след като последният ядрен опит на Северна Корея накара инвеститорите да се втурнат към активите убежища, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с понижение от 0,52%, като повечето сектори се озоваха на отрицателна територия, с изключение на автомобилния и петролния.

Британският индекс FTSE 100 завърши със спад от 0,36%, като френският CAC и германският DAX последваха движението му, завършвайки съответно с понижения от 0,38% и 0,33%.

Технологичните акции бяха сред най-слабо представилите се в понеделник, като записаха намаление от 0,9% като сектор. Цената на книжата на холандската компания за дигитална сигурност Gemalto се срина рязко, след като Deutsche Bank, Kepler Cheuvreux и Invest Securities намалиха целевата си цена за акциите на компанията. Цената им падна с 10%.

Акциите на Fiat Chrysler също попаднаха на отрицателна територия в понеделник, поевтинявайки с 1,27%. Това стана, след като главният изпълнителен директор Серджо Маркионе заяви, че не е получил никакви оферти за производителя на автомобили.

На обратния полюс са акциите на производителя на специални химикали Victrex, които поскъпнаха с 8,5%, след като компанията заяви, че очаква данъчното ù облагане да бъде "значително по-ниско от предишната насока". Numis, Jefferies, Credit Suisse и N 1 Singer също повишиха целевата си цена за акциите на компанията.

Фармацевтичната компания Novartis завърши деня с поевтиняване на книжата от 0,99%. Групата съобщи, че главният изпълнителен директор Джоузеф Хименес ще се пенсионира през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още