fallback

Юнкер отряза Великобритания за ускоряване на преговорите за Brexit

Бъдещите икономически и търговски взаимоотношения ще се изясняват след приключването на разговорите по развода, коментира председателят на ЕК

12:54 | 29.08.17 г. 19

Преговорите за бъдещите търговски взаимоотношения между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания могат да започнат само след уточняването на всички въпроси по напускането на блока. Това коментира председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в реч пред постоянните представители на държавите от съюза в Брюксел, предава Ройтерс.

Снощи Великобритания и ЕС започнаха третия кръг от преговори за Brexit. Очаква се разговорите да се съсредоточат върху правата на гражданите на ЕС и Великобритания, финансовото споразумение между Брюксел и Лондон и границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

„Искам да изясня, че прочетох с необходимото внимание всички документи на британското правителство и нито един от тях не е задоволителен“, коментира Юнкер пред постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел.

Той подчертава, че има „много въпроси“, които трябва да бъдат уточнени.

„Трябва да е ясно, че няма да започнем преговори по новите икономически и търговски връзки между Великобритания и ЕС, преди всички въпроси да са решени. Става въпрос за „развода“ между ЕС и Великобритания. Не можем да смесваме нещата“, допълва Юнкер.

В заключение той допълва, че първо трябва да се „уреди миналото, преди да се гледа към бъдещето“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още