fallback

Марио Драги: Глобалното икономическо възстановяване се подобрява

Коментарът на президента на ЕЦБ доведе до поскъпване на еврото с над 1% до 1,1923 долара

22:29 | 25.08.17 г. 6

Глобалното икономическо възстановяване се подобрява, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на симпозиума в Джаксън Хол, щата Уайоминг, цитиран от CNBC.

Форумът се организира от Федералния резерв на САЩ всяка година и на него се събират ключови централни банкери, икономисти и финансисти, поради което събитието се следи внимателно от пазарите.

Драги обаче предупреди за демографските предизвикателства, които могат да възникнат пред ръста. По думите му в Европа и Япония консолидацията на възстановяването е на по-ранен етап отколкото в САЩ.

Драги не коментира паричната политика на ЕЦБ.

Според Драги пред основната задача – повишаването на потенциалния икономически ръст – има все повече предизвикателства. „Без силен потенциален ръст, цикличното възстановяване, което виждаме на глобално ниво ще се сближи с по-ниските темпове на ръст. По-слабият ръст от своя страна ще затрудни справянето с дълга и демографските проблеми пред редица развити икономики“, каза той.

Коментарите на Драги дадоха положителен импулс на еврото, като единната валута поскъпна с над 1% до 1,1923 долара към 22:20 часа българско време.

По-рано симпозиумът беше открит от председателя на Фед Джанет Йелън, която заяви, че финансовата система е по-сигурна отколкото преди 10 години при глобалната финансова криза.

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още