fallback

Чехия проучва перспективата за получаване статут на наблюдател в еврозоната

Според премиера Бохуслав Соботка това ще позволи на страната да участва в обсъждането на перспективите за развитие на валутния блок

12:16 | 23.08.17 г.

Правителството на Чехия проучва перспективата негов наблюдател да участва в заседанията на Съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната (Еврогрупата). Това съобщи снощи пред журналисти премиерът на Чехия Бохуслав Соботка, цитиран от ТАСС.

"Получаването от Чехия на статут на наблюдател в Еврогрупата е възможност, която ще позволи на републиката, дори без единната европейска валута да e в обращение (на националната ѝ територия - б.ред.), да участва в обсъждането на перспективите за развитие на еврозоната", казва Соботка. 

"Правителството одобри намерението да се задълбочи икономическата и валутната интеграция със страните партньори (от Еврозоната). В тези условия се отчита възможността да бъде получен статут на наблюдател на заседанията на финансовите министри от еврозоната", допълва той.

По думите му в заседанията на Еврогрупата би участвал финансовият министър на Чехия. Статутът на наблюдател се разглежда в Прага като "механизъм за укрепване на доверието" между държавите членки на еврозоната и страните извън нея, както и за гарантиране на ефективността на Европейския съюз (ЕС).

"Това е добра идея, която Чехия, заинтересована от това да се доближи до ядрото на ЕС, би трябвало да изпълни", заявява чешкият премиер.

Той подчертава, че засега правителството не е взело окончателно решение страната да подаде заявка за получаване на статут на наблюдател в Еврогрупата.

Според допитванията в Чехия голямото мнозинство граждани на страната са за запазване на националната валута - кроната. С нея те свързват надеждите за стабилно икономическо развитие на Чехия, което няма да може да бъде нарушено от финансовите катаклизми в еврозоната, отбелязва ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още