fallback

Зелена вълна заля европейските борси

Отслабването на геополитическото напрежение между Северна Корея и САЩ успокои пазарите

19:39 | 14.08.17 г.

Европейските фондови борси затвориха с повишения на индексите в понеделник, след като геополитическото напрежение между Северна Корея и САЩ отслабна, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,08%, като всички сектори и основни борси се озоваха на положителна територия.

Европейският банков индекс беше сред най-успешно представящите се в понеделник, като се покачи с над 1,4 на сто. Акциите на всички компании от сектора поскъпнаха. Цената на книжата на Standard Life Aberdeen се повиши с 1,7% след финализирането на сливането на Standard Life и Aberdeen Asset Management.

Акциите на френската група за хранителни стоки Danone поскъпнаха с над 1,5% в днешната сесия, след като New York Post съобщи, че компанията може да стане цел на придобиване. Говорител на Danone е отказал коментар по темата.

Цената на книжата на производителя на автомобили Fiat нарасна с 8,15% след новини, че китайска компания от сектора е направила поне една оферта за придобиването му.

Опасенията за геополитиката отслабнаха в понеделник, след като американският държавен секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заявиха, че сегашната администрация ще продължи да преследва дипломатическо решение с Пхенян.

В неделя двамата представители написаха коментар, публикуван в Wall Street Journal, в който казват, че „САЩ нямат интерес от смяна на режима или ускорено обединение на Корея“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още