fallback

ЕК продължава да преследва Visa заради междурегионалните такси

Разходите за такси при плащания с карти, издадени извън Европейското икономическо пространство, в рамките на ЕИП може да доведат до по-високи цени, смята Брюксел

15:38 | 03.08.17 г.

Европейската комисия (ЕК) изпрати на Visa Inc. и Visa International допълнителна декларация за възражения относно междурегионалните обменни такси, съобщават от ЕК.

Това е процедурна стъпка в текущото разследване на Комисията съгласно антитръстовите правила на ЕС в колективното определяне на таксите, които търговците плащат при трансакции с карти Visa, посочва се в съобщението на ЕК.

Увеличението на разходите заради тези такси не се начислява директно на потребителя на картата Visa, а се разпространява във всички потребителски транзакции при различни търговци (магазини). Това би могло да доведе до по-високи цени на потребителските стоки и услуги, опасяват се от ЕК.

Настоящото допълнително изложение на възраженията обхваща междурегионалните обменни такси. Тези такси се начисляват за плащания, извършени с карти, издадени извън Европейското икономическо пространство (ЕИП), за покупки в ЕИП, най-често от туристи.

Междурегионалните такси представляват важна част от общите такси в рамките на схемата Visa.

Тъй като Visa Inc. и Visa International не предложиха ангажименти през 2014 г., делото срещу тези компании продължи. Тогава производството срещу Visa Europe беше прекратено, след като компанията прие правно обвързващи ангажименти за таксите.

ЕК обаче е взела под внимание факта, че Visa Europe стана дъщерно дружество на Visa Inc. и престана да съществува като отделно предприятие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 10.09.22 г.
fallback