fallback

Българският еврокомисар запълва екипа си в ЕК

Началник на кабинета на Мария Габриел е българката Лора Борисова

09:31 | 02.08.17 г.

По-малко от един месец след като зае поста еврокомисар за дигитализацията, Мария Габриел вече е назначила кабинета си, пише онлайн изданието EurActiv.

Началник на кабинета на Габриел е Лора Борисова, която преди е работила в Службата за външна дейност на Европейския съюз (ЕС).

За заместник-началник на кабинета ѝ е назначен Карл-Кристиан Бур, който през миналата година стана началник на звеното на Европейската комисия (ЕК) за киберсигурността и защитата от хакерски атаки. Назначението му е ключово за екипа на Габриел, който ще отговаря за подготовката на новото законодателство в сферата на киберсигурността.

През септември Мария Габриел и вицепредседателят на ЕК Андрус Ансип трябва да представят новото законодателство за сертифицирането на продуктите за киберсигурност и да обновят стратегията за киберсигурността. Това ще е и новото основно законодателство за ENISA – агенцията на ЕС за киберсигурност, базирана в Атина.

Бур е бил член на кабинета и на предишния еврокомисар по дигиталните въпроси Нели Крус, отбелязва изданието.

Според източници на изданието Мария Габриел е получила огромен брой заявления от желаещи да работят в екипа ѝ, след като беше утвърдена като еврокомисар. Свободните работни места в кабинета ѝ не са публично обявявани.

Сред новите назначения е и Ерик Петерс от дирекцията на ЕК за политиките в сферата на технологиите, както и Андреа Алмейда, асистентът ѝ от Европейския парламент (ЕП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 11.09.22 г.
fallback