Еврокомисията ще изисква от производителите на храни да прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид в храните. Предложението е гласувано на 19 юли от държавите членки, информира ЕК.
Акриламидът е канцерогенно вещество, което се получава от естествено съдържащите в храните захари и аминокиселината аспарагин. Това става при пържене и печене на високи температури на храни като картофи, зърнени, кафето и неговите заместители.
След като започне да се прилага новият регламент, производителите ще прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид. Мерките ще са съизмерими с големината и характера на предприятието.
Договореният текст ще бъде изпратен на Съвета и на Европейския парламент. Двете институции ще разполагат с три месеца, за да го разгледат, преди да бъде окончателно приет от Комисията. Би могло да се предвиди влизането му в сила през пролетта на 2018 г.
Комисията също така планира незабавно след приемането на този регламент да започне обсъждания за допълнителни мерки, като например определянето на максималните нива на акриламид в някои храни.
Наличието на акриламид в храните първоначално бе установено през 2002 г. и оттогава са извършени изследвания за определяне на мерките за намаляването му в храните. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) потвърдени през 2015 г., че акриламидът е канцерогенно вещество и че настоящите равнища на излагане на акриламид чрез храненето са свързани с опасение по отношение на канцерогенните ефекти.
Припомняме, че през юли Агенцията по храните иззе от пазара вносни биобисквити заради наличие на акриламид.