Климатичните промени застрашават световното производство на кафе, което изостава през последните години от търсенето. За това предупреждават експерти и колумбийските власти на първия Световен форум на производителите на ароматните и освежаващи зърна в колумбийския град Меделин, предава Франс прес.
"Всички ще бъдат засегнати. Кафето е много чувствително дори към леки промени на температурата. Ако температурата се повишава, всички страни ще бъдат засегнати", заяви бразилецът Жозе Сете, изпълнителен директор на Международната организация по кафето (МОК). Организацията обединява 43 страни износителки и седем вносителки, информира БТА.
Обработваемите площи, предназначени за отглеждане на кафе, биха могли да се свият наполовина през 2050 г. заради повишението на температурите, което е фактор и за разпространението на болести по растението, отбелязва се в доклад на Института по климатология на Австралия от 2016 г.
Според МОК производството на кафе е по-слабо от потреблението вече две години.
През 2016 г. Бразилия е събрала реколта от 51,4 млн. чувала, но тази година се очаква спад от 11,3 на сто заради двугодишния отрицателен цикъл за сорта арабика.
Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос предупреждава на форума в Меделин, че плодородието на бразилските земи ще отслабне заради глобалното затопляне.
Близо 25 млн. семейства в 60 страни преживяват от производството на кафе, чийто пазар се оценява на 100 млрд. долара годишно, според данните на МОК за първото тримесечие на годината.