fallback

Естония се притеснява за ефекта от "Северен поток" 2 върху тюлените

Газопроводът трябва да е в съзвучие с всички европейски правила в областта на енергетиката и околната среда, пише в оценката за въздействие на проекта

12:42 | 12.07.17 г. 2

При реализацията на разширението на "Северен поток" трябва да се вземе предвид отражението на проекта върху популацията от тюлени във Финския залив, пише Министерството на околната среда на Естония в своята оценка за въздействието върху околната среда за проекта.

Новият газопровод трябва да бъде в съзвучие с всички европейски правила в областта на енергетиката и на околната среда, допълват още от институцията.

Оценката на властите е, че строителството на новите две тръби от газопровода, особено взривните работи, може да доведе до постоянна загуба на слуха и други проблеми за популацията от тюлени в региона. Препоръката е ефектите да бъдат минимизирани, тъй като този животински вид е застрашен от изчезване.

Експертите отбелязват още, че трябва да бъде анализирано и дали "Северен поток" 2 отговаря на целите на ЕС по отношение на климата и Парижкото споразумение. Идеята да не се допуска повишаване на температурата с повече от 2 градуса по Целзий изисква развитие на нисковъглеродната икономика, припомнят от Министерството.

Трасето на "Северен поток" 2 повтаря действащият в момента газопровод между бреговете на Русия и Германия по дъното на Балтийско море, преминаващ през териториалните води на Естония, Швеция, Финландия, Дания, Германия и Русия.

Новият проект трябва да получи оценка за въздействие върху околната среда от засегнатите държави. Строителите са длъжни да се съобразят с оценката и препоръките на експертите.

Самият газопровод не се приема еднозначно в ЕС, като страните от Централна и Източна Европа се опасяват от увеличаване на зависимостта на общността от Русия. Естония е ротационен председател на ЕС и се очаква в нейния мандат да започнат и преговорите между ЕК и Русия за този проект. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:34 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още