fallback

Европейски гиганти се оплакват от натиска на САЩ срещу "Северен поток" 2

В Москва пък виждат опит за саботаж от страна на ЕК за проекта

10:23 | 11.07.17 г. 3

Водещи енергийни компании в Европа поискаха да бъде спрян „неприемливият“ натиск на САЩ срещу плановете на Русия да изгражда нови газопроводи в Европа, съобщава Financial Times.

Открито срещу заплахата за санкции от страна на САЩ към енергийни компании, които извършват съвместна дейност с руски компании в сектора, застанаха френската Engie, както и германската Uniper. Според източници на изданието към протеста се присъединяват и OMV и Wintershall. На този етап не е известна позицията на Shell.

Всички компании са част проекта за разширение на „Северен поток“. Те са партньори на „Газпром“ и вече постигнаха споразумение да осигурят половината от необходимото финансиране за проекта. Общата инвестиция се изчислява на около 9,5 млрд. евро.

Financial Times пише още, че САЩ в момента се опитват да лансират своя втечнен газ на пазара в Европа. Темата беше дискутирана по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Полша през миналата седмица.

В Европейския съюз обаче настроенията за „Северен поток“ 2 не са еднозначни. Европейската комисия очаква мандат от страните членки, за да може да проведе преговорите за изграждането на новото газово съоръжение.

Междувременно руският енергиен министър Александър Новак коментира, че с това искане от Брюксел се опитват да саботират проекта, пише ТАСС. В едни от вариантите на подготвения проект Европейската комисия е записала, че „Газпром“ трябва да допусне и други руски компании до газопровода. 

Според енергийния министър на Русия това представлява намеса в търговските отношения между компаниите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още