fallback

Испанското население се увеличи за първи път от 2011 г.

Все повече испанци започват да се връщат в родината си

17:07 | 29.06.17 г.

Испанското население през миналата година се е увеличило за първи път от 2011 г. на фона на завръщащите се в страната емигранти и по-малкия брой испанци, които напускат държавата си - фактори, подкрепени от започващото икономическо възстановяване, съобщи Ройтерс.

Испанското население намалява всяка година от 2011 г. насам, след като спукването на имотния балон през 2008 г. причини петгодишна рецесия, а безработицата достигна 27%, което принуди испанците да търсят работа в чужбина.

Според последните данни на испанската статистическа служба населението на Испания се е увеличило до 46,5 млн. души. 

През 2016 г. над 354 хил. от емигриралите зад граница испанци са се върнали в страната, което е ръст с 22,5% спрямо миналата година и е най-високият брой от 2011 г. В същото време испанците, които са се прибрали у дома, са с над 23 хил. повече от тези, които са заминали.

Данните показват, че по-голяма част от мигрантите идват от Румъния, следвана от Мароко и Великобритания.

Прогнозите на Bank of Spain сочат, че испанската икономика ще нарасне с по-бърз темп през второто тримесечие спрямо първото, задвижвана основно от силното вътрешно търсене и увеличаващата се заетост.

Сезонната заетост е важна за испанската икономика заради засиления туристически сезон и активността в селскостопанския сектор в това време от годината. И двата сектора привличат хиляди чуждестранни работници всяка година.

Строителството, което затихна по време на икономическата криза, започва отново да се възстановява като ключов двигател и също привлича огромна работна ръка зад граница. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още