fallback

Руското присъствие на енергийния пазар в ЕС ще намалява, очакват експерти

Русия да използва добрите си връзки с членове на ЕС, за да преодолее трудностите с проблемните партньори, препоръчва Центърът за стратегически разработки

22:18 | 29.06.17 г. 4

През следващите две десетилетия присъствието на Русия на европейския енергиен пазар ще намалява, прогнозират от руския Център за стратегически разработки. Институцията е създадена през 1999 г. по настояване на днешния президент Владимир Путин. Ръководител на Центъра е Алексей Кудрин.

Експертите са разработили стратегия за международното присъствие на Русия в периода 2017 - 2024 г. Направени са анализи на позициите на Русия в Близкия изток, със западните страни и останалия свят. 

В него се посочва, че Русия и ЕС в дългосрочен план ще останат важни търговско-икономически партньори.

Причините са много и на първо място е фактът, че Русия е неотменна част от европейската цивилизация, пишат анализаторите. В същото време обаче между двете страни има редица несъгласия на политическо ниво и кризата в Украйна, например, замрази сътрудничеството за години напред.

Точно политизацията на енергийното сътрудничество между ЕС и Русия ще бъде в основата на намаляването на руския дял на европейския енергиен пазар. В момента страните от ЕС търсят алтернативни източници на доставки и разработват иновации, които да ограничат като цяло вноса на енергийни източници в общността.

Съветът на експертите е Русия да представи своята дългосрочна визия по отношение на връзките си с ЕС.

"Целесъобразно е да бъдат използвани традиционно добрите двустранни отношения със страни от ЕС и плавно да бъдат преодолени сложните отношения с проблемните за Русия партньори", посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
fallback