fallback

Икономическите министри на ЕС одобриха препоръките по Европейския семестър

Европейските власти имат четири препоръки към България, включително за подобряване на банковия надзор и обществените поръчки

14:45 | 16.06.17 г.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) по икономически и социални въпроси е одобрил препоръките към държавите от блока като част от процедурата Европейски семестър. Тя беше въведена от Брюксел през 2011 г. заради ескалацията на дълговата криза. Целта й е да идентифицира рисковете и прекомерните дисбаланси и да дава препоръки за отстраняването им.

Конкретно към България европейските власти отправят четири препоръки – засилване на мерките за подобряване събираемостта на данъците и намаляване дела на неформалната икономика; продължаване прегледа на финансовия сектор с презастрахователните договори, трудните за оценка активи и експозициите към свързани лица, подобряване на банковия надзор и въвеждане на планове за действие при нова криза във финансовия сектор, както и мерки за намаляване на дела на необслужваните кредити; подобряване политиките на пазара на труда, образованието, особено на маргинализираните групи от населението, здравни реформи; гарантиране изпълнението на Националната стратегия за обществените поръчки.

Предстои Съветът на ЕС да одобри официално препоръките. Съветът първо ще ги обсъди по време на срещата на 22 и 23 юни. Официалното одобрение се очаква на 11 юли, посочва се в съобщение на пресслужбата на Съвета.

България трябва да отрази препоръките на европейските власти в Националната програма за реформи и в Конвергентната програма.

Единствено за Гърция няма препоръки, тъй като страната изпълнява т.нар. програма за икономически корекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
fallback