fallback

Политическа криза в Румъния, но премиерът отказва да подаде оставка

Управляващите партии смятат, че кабинетът на Гриндяну не изпълнява заложените цели

10:08 | 15.06.17 г.

Румънското правителство се изправи пред кризисна ситуация, след като двете партии в управляващата коалиция оттеглиха подкрепата си. На този етап обаче премиерът Сорин Гриндяну отказва да подаде оставка, пише Politico.

Тези действия  крият риск от възникване на нови протести и политическа нестабилност в страната, допълва европейското издание.

Социалдемократическата партия и техните партньори ALDE оттеглиха подкрепата си към правителството на Гриндяну само пет месеца, след като той застана на поста си. Причината е слабото изпълнение на заложената правителствена програма.

В нея са предвидени намаляване на данъци и ръст на заплатите, с което социалдемократите си осигуриха 46% от гласовете на румънците на последните парламентарни избори, провели се през декември 2016 година.

Гриндяну обаче твърди, че причината за оттеглянето на доверието всъщност е желанието на лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгнеа да заеме неговия пост. Премиерът призова Драгнеа да подаде оставка.

Лидерът на социалдемократите не можа да поеме управлението на Румъния, защото срещу него се води дело за корупция и го заплашва присъда със затвор. Тогава партията се опита да промени законодателството и за престъплението на Драгнеа да бъде налагана условна присъда, но след силна обществена реакция се отказа от тези планове.

Драгнеа се съгласи да отстъпи поста на Гриндяну и обеща да следи изкъсо дали той спазва записаното в управленската програма на партията. Времето за това изтече, каза лидерът на социалдемократите в сряда (14 юни).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още