fallback

Й. Папаконстантину: Германия е виновна за липсата на облекчаване на гръцкия дълг

Според бившия финансов министър Гърция се е оказала приклещена между исканията на МВФ и на Германия

16:13 | 07.06.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Германия е виновна за факта, че Гърция все още чака кредиторите да изпълнят обещанията си около облекчаването на дълга, заяви за CNBC бившият гръцки финансов министър Йоргос Папаконстантину в сряда.

Макар че половината от третата спасителна програмата вече премина, Гърция все още не е наясно как ще бъде преструктуриран държавният ѝ дълг. Мерките за облекчаване на дълга можеха да бъдат изяснени на среща миналия месец, но предстоящите избори в Германия представляват пречка, коментират много пазарни наблюдатели.

„Изглежда се оказахме заклещени между конкурентните искания и приоритети на МВФ (Международния валутен фонд) от една страна и Германия от друга“, каза Йоргос Папаконстантину.

Той поясни, че ако Германия се бе съгласила на среща миналия месец да дефинира облекчаването на дълга на Гърция, това е щяло да позволи на МВФ да се присъедини към спасителния заем и да предостави средства на Гърция.

„Нито една от двете страни не направиха необходимите стъпки, за да се срещнат по средата. Германия има избори през септември, затова [финансовият министър] Волфганг Шойбле не иска да каже ясно, че да, ще има някакъв вид облекчаване на дълга“, заяви Папаконстантину.

Германия обяви пред избирателите, че МВФ ще бъде част от спасителната програма на Гърция за 86 млрд. евро. Макар че парите на МВФ са по-скъпи за Гърция, включването на фонда предоставя повече доверие в реформите, искани от кредиторите.

В същото време съществува широко разпространено убеждение сред германските данъкоплатци, че те са дали твърде много пари на Атина и облекчаване на дълга ще засили този проблем. Представител на МВФ каза за CNBC в края на май, че застоят по дълга на Гърция може лесно да бъде преодолян с разговор между германския канцлер Ангела Меркел и управляващия директор на МВФ Кристин Лагард.

В същото време Папаконстантину заяви, че очаква принципно споразумение, в което МВФ ще се присъедини към програмата, но ще предостави средства едва през лятото на 2018 г., когато германските избори ще са приключили, а мерките по дълга – очертани.

Европейските кредитори, МВФ и Гърция ще проведат нови преговори по гръцкия дълг следващата седмица в Люксембург.

Папаконстантину поясни, че отлагането на облекчаването на дълга ще направи по-трудно за Европейската централна банка обмислянето на стъпка за включване на Гърция в програмата за количествено облекчаване. Оттам и пътят на Гърция към емитиране на държавен дълг ще стане по-дълъг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още