fallback

Увеличението на румънските заплати от 1 юли се отлага

Увеличението ще бъде в сила от 1 януари 2018 г.

17:35 | 06.06.17 г.

Румънският министър на труда Олгуца Василеску заяви днес, че планираното увеличение от 1 юли на заплатите на част от бюджетните служители се отлага, но увери, че от 1 янури 2018 г. всички бюджетни служители ще имат брутно увеличение на заплатите от 25%, а от 1 март ще има допълнителни увеличения за някои категории, пише БТА, позовавайки се на румънския вестник Adevarul.

"От 1 януари 2018 г. всички бюджетни служители ще имат брутно увеличение от 25 процента. От 1 март 2018 г. още 25 процента за преподавателите, което добавено към предишните 25 процента означава в действителност увеличение от 50 процента. Пак от 1 март лекарите и медицинските сестри ще имат (сумарно) увеличение от 100 процента", посочи Василеску.

Изданието отбелязва, че при това положение увеличенията на заплатите няма да следват първоначално определения от министерството на труда календар, който предвиждаше от 1 юли да бъдат увеличени с 20 процента заплатите на военния персонал и с 5 процента на полицаите. От същата дата беше предвидено увеличение на основната заплата на служителите в местната публична администрация, както и на кметовете, заместник-кметовете, председателите и заместник-председателите на окръжните съвети.

Същевременно синдикалистите обявиха, че може да организират протести, недоволни от обявените днес изменения в проектозакона за заплатите. Синдикалистите в образователния сектор подчертаха, че с отлагането на увеличенията на заплатите грубо се нарушава програмата на управляващата коалиция, съобщава в. "Ромъния либера".

От своя страна синдикалистите от здравеопазването казаха, че министерството на труда не се е консултирало с тях за тези промени и предупредиха, че са в готовност за организиране на протести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 12.09.22 г.
fallback