IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия стартира най-големия търг за изкупуване на зелена енергия

Москва ще се опита да привлече чужди инвеститори в сектора и да създаде работни места

12:00 | 29.05.17 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 29 май до 9 юни Русия ще проведе най-големия досега търг за изкупуване на капацитет за зелена енергия – очакват се оферти за 1,99 гигавата, съобщава Bloomberg. Процедурата е опит да се привлекат чужди инвеститори за създаването на работни места в страната, допълва агенцията.

Търгът, организиран от правителството, вече привлече интереса на най-голямата финландска енергийна компания Fortum Oyj, както и на италианската Enel.

Най-голям дял в енергийния микс на Русия има природният газ – 43%, следват твърдите горива (25%) и ядрената енергетика (11%). Развитието на зелената енергетика е възможност за икономически растеж и нови работни места, отбелязва Аднан Амин, генерален директор на Международната агенция за възобновяема енергетика.

Доскоро зелената енергетика в Русия буксуваше, след като правителството промени законодателството и забрани изграждането на централи, използващи възобновяеми източници, освен ако част от оборудването не е произведено в страната. Това беше опит за насърчаване на сектора, но в същото време нито една руска компания не произвеждаше подобно оборудване.

Нещата обаче са напът да се променят съществено – ядрената корпорация „Росатом“ съобщи, че ще започне да произвежда вятърни турбини в някои от своите заводи. Компанията съобщи още, че ще потърси сътрудничеството на водещите компании в сектора – Siemens, General Electric, както и Vestas Wind Systems. На този етап Bloomberg няма потвърждение от западните производители за партньорството.

Климатът в Русия предполага развитието именно на вятърни и водни централи, а не толкова поставянето на соларни панели.

Един от участниците в търга днес – Fortum Oyj, има вятърна централа с капацитет от 35 мегавата, построена край Москва през 2015 година, когато законодателството още не беше толкова рестриктивно. Финландската компания използва китайски турбини за производството на електроенергия.

Цената на произведената електроенергия е около 150 евро на мегаватчас. Оценката на Bloomberg е, че тази цена е със 70% по-висока от средната цена от вятърни централи в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 12
Ironhorse
преди 7 години
ЕС не спира Мариците, а иска да спазват ВЕЧЕ подписани екоизисквания.Аз, а и повечето българи искаме чист въздух !!!Номерата за спирането и подобни опорки на чугунориата=БСП/КГБ продажници, не минава.Останалото, оспобено МавиГ***З няма да падам на нивото на мразилка=***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 10
vzhekoff
преди 7 години
Говориш пълни глупости ! То е нормално за *** кон.Конят разбира от теглене на каруци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
Мани го тоя мамул - това е най-тъ пото парче тука - същия като оня безмитния отдолу с главните букви, ама е минал в Отворено общество курс по тролене в социални мрежи и интернет форуми, демек - не пише с главни букви. Подвизава се и като "юрист" от женски пол и още една-две виртуални самоличности. Пише глупости навсякъде, където пускат - дава дежурства ... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 8
Hahoto
преди 7 години
Когато ЕС и САЩ финансират националистите в Украйна, това е супер за демокрацията, а когато Путин финансира Льо Пен това е намеса във вътрешните работи. Пък ще кажа, разликата между плъха и хамстера е в пиара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 9
Hahoto
преди 7 години
Като направиш инвестиция в Русия, ще приема че написаното от теб е в първо лице единствено число. Сега е евтина политпропаганда, като на Дутюфрито.А Русия "ур.инира" на договора, защото и Запада се облекчи върху нея, по темата Украйна, нещата са взаимни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 7
Hahoto
преди 7 години
Ако екологичните изисквания на ЕС доведат да унищожаване на комплекса Марица изток, което включва 4 централи с обща мощност над 3500 мегавата, ще излезе, че спирането на Белене е възможно да е било голяма грешка.Пък ако мирният атом беше толкова икономически нецелесъобразен, то страни като САЩ, Франция и т.н. нямаше да ги строят.Да, и да кажа още, ако и ние бяхме обявили търгове/като злия Путин/, за изграждане на ВЕИ, вместо да поощряваме депутатски и борчески "инвеститори" с огромни префиренциални ставки, съсипали енергетиката, цените им щяха да са съвсем други!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 13
Ironhorse
преди 7 години
А бе "умния" ... така наречен император, а всъщност пингвинАЕЦ да не е само реактори, а ?!Т'ва парогенератори, турбини, системи за сигурност !!!, подстанция, електропроводи, хранилище за ядрени отпадъци !!!, не ги ли броите в БСП/предатели ?Един АЕЦ струва толкова, колкото да струва да заработи като предприятие, експлоатационни разходи от началото до края, разходи за покриване на риск и разходи по закриване.Никой още не знае колко струва всичко това !!!, защото няма нито един АЕЦ в света изведен от експлоатация. Има закрити поради инциденти, но няма закрити поради извеждане поради край на експлоатация.В АЕЦ Козлодуй вече близо 10 години са спрени реактори от 1 до 4, но и дума не става за демонтаж на оборудването.Което идва да рече в дебелата ти комунистическа читура, че не е баш проста работа, като да извадиш двигателя на москвич !А ако не дай си Боже думне АЕЦ, колко ли струва покриването на щетите А ?! Досега за АЕЦ Фокушима са похарчени над 170 милиарда долара и са доникъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 14
Императорът
преди 7 години
Глyпавият си ти - реакторите които щяха да бъдат построени в АЕЦ Белене са от най-най-ново поколение и цената бе 6.3 МБ евро. Тия 20 МБ съществуват само в лъжите на картофоглавият предател, който спря строителството по директна заповед отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 18
Ironhorse
преди 7 години
При инвестиции в русия, задължително се калкулира политически и финансов риск.И двата засега са огромни.Особено финансовият предвид плащането през третото тримесечие на 2017г. на 80 милиарда дълг от държавните корпорации Газпром, роснефт, Русатом и прочие.За да вложи парите си някой ще иска държавни гаранции, но какво струват гаранциите на една държава, която лично се изпика на подписаният от нея договор за целостта на Украйна, в замяна на предаването на ядрено й оръжие ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 22
СоКоЛоВвВ
преди 7 години
Ахахах Това ВЯРНО ЛИ Е !??? КАК МОЖЕ, НЕ ИМ ТРЯБВА ТАКАВА ЕНЕРГИЯ, НАЛИ ДЪРЖАВНИЯ АТОМ Е НАЙ ЕВТИН !!?????А НА НАС НИ ПРЕДЛАГАТ ОСТАРЕЛИТЕ СИ РЕАКТОРИ КОИТО ДА ПЛАЩАМЕ ЦЕЛИ ПОКОЛЕНИЯ ОТ 20 МЛРД.ЕВРО !!! ТАКА ЛИ ???? МНОГО ГЛУПАВИ СЛУГИ ИМА ТУК ПУТИН, МНОГО СМЕШНО !?? НО ГИ ИМА 98% данъчни складове за ГОРИВА СА НА ЛУКОЙЛ И НЯМАЛО БИЛО КАРТЕЛ, ТАКА ЛИ !?? АМИ НЯМА ... И СТЕ МНОГО ПРОСТИ ЯВНО ВСИЧКИТЕ ТУК В БЪЛГАРИЯ !! И ТИЯ ВСИЧКИТЕ ХОЛДИНГИ СЪЗДАДЕНИ ОТ ДС КЛОН НА КГБ В БЪЛГАРИЯ, МИСЛИТЕ, ЧЕ ЩЕ ВИ РАЗВИВАТ И ДАВАТ РАБОТА ЛИ >!??? ?ХАХАХАХТЕЛЕФОННАТА ИЗМАМА ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА ПАРА !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още