IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия стартира най-големия търг за изкупуване на зелена енергия

Москва ще се опита да привлече чужди инвеститори в сектора и да създаде работни места

12:00 | 29.05.17 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 29 май до 9 юни Русия ще проведе най-големия досега търг за изкупуване на капацитет за зелена енергия – очакват се оферти за 1,99 гигавата, съобщава Bloomberg. Процедурата е опит да се привлекат чужди инвеститори за създаването на работни места в страната, допълва агенцията.

Търгът, организиран от правителството, вече привлече интереса на най-голямата финландска енергийна компания Fortum Oyj, както и на италианската Enel.

Най-голям дял в енергийния микс на Русия има природният газ – 43%, следват твърдите горива (25%) и ядрената енергетика (11%). Развитието на зелената енергетика е възможност за икономически растеж и нови работни места, отбелязва Аднан Амин, генерален директор на Международната агенция за възобновяема енергетика.

Доскоро зелената енергетика в Русия буксуваше, след като правителството промени законодателството и забрани изграждането на централи, използващи възобновяеми източници, освен ако част от оборудването не е произведено в страната. Това беше опит за насърчаване на сектора, но в същото време нито една руска компания не произвеждаше подобно оборудване.

Нещата обаче са напът да се променят съществено – ядрената корпорация „Росатом“ съобщи, че ще започне да произвежда вятърни турбини в някои от своите заводи. Компанията съобщи още, че ще потърси сътрудничеството на водещите компании в сектора – Siemens, General Electric, както и Vestas Wind Systems. На този етап Bloomberg няма потвърждение от западните производители за партньорството.

Климатът в Русия предполага развитието именно на вятърни и водни централи, а не толкова поставянето на соларни панели.

Един от участниците в търга днес – Fortum Oyj, има вятърна централа с капацитет от 35 мегавата, построена край Москва през 2015 година, когато законодателството още не беше толкова рестриктивно. Финландската компания използва китайски турбини за производството на електроенергия.

Цената на произведената електроенергия е около 150 евро на мегаватчас. Оценката на Bloomberg е, че тази цена е със 70% по-висока от средната цена от вятърни централи в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 8
data
преди 7 години
Аха, стана ми ясно - ама пак да ми обясниш след като рашките искат да стигнат 25 % - ние колко искаме да стигнем ? 100- 120 % ? Явно ние сме най-големите тарикати или най големите *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Защото където боднат потича газ. За страни като България с никакви количества газ ядрената енергия е добра алтернатива в общия енергиен микс.Също така руснаците продължават да строят АЕЦ. Целта им е да достигнат 25% атом от общата произведена енергия до 2030. Както обикновено пак сме ги били :)Ето и руските намерения:The latest Federal Target Program (FTP) envisages a 25-30% nuclear share in electricity supply by 2030, 45-50% in 2050 and 70-80% by end of century.http://***.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-o-s/russia-nuclear-power.aspx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 7 години
Абе , някой може ли да ми обясни що от най-евтината , най-екологичната , най-сигурната и т.н. ( за мирния атом става дума де ) братята руси ползват само 11 % от брутното си потребление ? В изостанала България делът на атома се движи между 40-50 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
какво става конски нещо трудно ли те питам или те е срам да отговориш ?!? .... :)) Питам те за 16 ти път, Индустрията замърсява ли въздуха, а ти ползваш ли всички блага на развитото западно общество или живееш като племената в Африка или чукчите в Камчатка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
ама не ми се обяснявай като путтка в нови *** ревяща за хууй и да се измяташ от темата за ЗАМЪРСЯВАНЕТО, а ми кажи ползваш ли всички удобства на модерното общество и в какво живееш, което ИЗИСКВА НЕМИНУЕМО ЗАМЪСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА .... питам те ползваш ли ?! или ходиш с листо кат Адам на Витоша и пишеш по телепатичен път ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 13
Ironhorse
преди 7 години
колко ще има успех, тази "акция" ще зависи и от:1. Заявление на Г7 се готви да наложи нови санкции на Русияhttp://***.mediapool.bg/g-7-sa-gotovi-za-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-zaradi-ukraina-news264414.html2. Петролът пое отново надолу, въпреки ОПЕК и заклинанията на НовакРусия е с нетен спад на приходите от петрол и газ в размер на 23 % между 2015 и 2016г. При все че са продали повече нефт и газ.За 2017 тенденцията се запазва.С какво ще плати евентуално поетите ангажименти русия?!А, да форумният тролетариат ще върне част от платеното за тролене Хахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
ае я ги заебии тия кеннефи, сигур живеят в шатри направени от конски био *** и ползват за осветление лоена мас на свещи и перки кат през 14 век в Холандия и си мислят, че стоките растат и се отглеждат в магазина ..... Живеят в апартаменти, къщи с мебели, напраени от цимент, бетон, тухли, обработена дървесина, карат 100% коли на газ, бензин, плюскат Макдоналдци и кебапчета искат да имат най-таблети, телефони, телевизори ама искали и чист въздух ..... деебба маййка им ухапана, каче ли заводите не бълват или животните в кланниците не замърсяват не не не тц ич или петролните обработки на пластмасите за да имат iPhone 160 модел, па после не искали да са мръссни продажни БКПйци, а искали да са еко чисти демократи.... ми на майкка им путтката ако ме питаш мене ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
кат искаш чист въздух, био храни и еко возила хои на палатка в планината с две кози и живей там .... у градо требе ток, требе комуникации, радио вълни, ***, коли с бензини, самолети, кораби и т.н. заводи и предприятия също не работят на перки и слънчаци, а компютри ползваш и искаш да плюскаш нали ?!? Е ползваш и плюскаш кюфтета ама компютрите също замърсяват с производството си както и хранителните заводи и стига сте се прайли на путтка си лелина с тия "чисти енергии" щот производството в света на всичко, пъррденето на крави и свинне, въздушен транспорт, химична индустрия пластмаси и още кво ли не замърсява въздуха ....Деееба и суяците искат модерни коли, да ходят облечени кат гъзари да плюскат до насита, да ползват модерни технологии, да летят по острови, а "искали чист въздух" е нема таков филм, ше се замърсява зарад горепосочените причини и точка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 7 години
Иначе Русия е наистина страна-еталон за перки и ВЕЦ-ове - безкрайни, ветровити и ненаселени райони, където тези чудовища няма да бучат над главите на хората и да превръщат малкото пространство около населените места в кошмар! Безкрайни и диви реки, от които само 10% да вкарат в работа и могат наистина да спрат ТЕЦ-овете. Но те са доста по-умни от нас и няма да си унищожат енергетиката, за да направят неколко мазни ду^петати и пишман-биднесмени милионери в евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 11
Ironhorse
преди 7 години
Аргументи - нула.Използването сами и единствено на епитети е обратно пропорционално на интелектуалните способности на индивида.В случаят, използваните епитети от теб, прекрасно те описват що за умствен капацитет си.Но така е в партията-майка. Закъсахте го не само за кадри, а и за акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още