fallback

Европейските акции изпратиха седмицата с ръстове

Срещата на Г-7 в Бари е във фокуса на инвеститорите

19:24 | 12.05.17 г.

Европейските акции приключиха последната за седмицата сесия с ръстове на фона на публикуваните корпоративни отчети, данни и сделки.

В края на търговията регионалният Stoxx 600 добави 0,31% до 395 пункта. Във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,66% до 7 435 пункта, в Германия DAX 30 нарасна с 0,47% до 12 770 пункта, а във Франция САС 40 отчете повишение от 0,41% до 5 405 пункта.

Като цяло за седмицата всички водещи пазари приключиха с минимални изменения след победата на Еманюел Макрон в президентските избори във Франция.

Медийните акции са сред най-добре представилите се в днешната сесия след съобщението, че френската медийна група Vivendi преговаря с Group Bollore за дела й в рекламната и комуникационна компания Havas.

Акциите на Havas скочиха с 9 на сто след съобщението, а на Vivendi – с 4 на сто.

Акциите на телекомите и на компаниите от здравния сектор също бяха сред най-силно поскъпналите в днешната сесия с ръстове от съответно над 2% и 1%.

Фармацевтичната компания AstraZeneca приключи с ръст на пазарната оценка от 9 на сто заради обявлението, че е извършила успешно изпитване на ново лекарство срещу рак.

Германският доставчик на интернет United Internet поскъпна най-силно в състава на водещия германски индекс, след като съобщи, че планира да придобие мажоритарен дял в Drillisch. Акциите на дружеството скочиха с 14 на сто.

Във фокуса на инвеститорите остава и продължаващата среща на Г-7 в Бари, Италия. В програмата на срещата присъстват теми като неравенството, данъчното законодателство, киберсигурността и прекъсване финансирането за тероризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още