fallback

Европейските борси завършиха сесията на отрицателна територия

Само два сектора се търгуваха с повишение в четвъртък

19:06 | 11.05.17 г.

Европейските пазари затвориха предимно с понижения в четвъртък след последната серия от корпоративни финансови отчети и силния ръст на цените на петрола, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи със спад от 0,54% като само два сектора се търгуваха на положителна територия.

Основните ресурси се оказаха победителите в четвъртък, търгувайки се с повишение от 0,36%, подкрепени от увеличаващите се цени на петрола и на миннодобивните гиганти Fresnillo и Polymetal. Секторът на компаниите за храни и напитки също успя да завърши сесията с лек ръст.

На другия край на класацията телекомуникационният сектор на Европа бе сред най-слабо представящите се. Акциите на Telenor, Telefonica и ВТ поевтиняха с по над 3% в четвъртък. Най-голямата британска телекомуникационна група – ВТ, съобщи, че планира да съкрати 4000 работни места и да смени мениджъра на бизнеса за глобални услуги, за да се справи със счетоводния скандал в Италия, който разтърси компанията през януари.

Банковият сектор също отчете спад в четвъртък, след като инвеститорите реагираха на смесените резултати от финансовите отчети. Въпреки лекото понижение на сектора Unicredit отбеляза нетна печалба от 907 млн. долара, задминавайки очакванията на анализаторите, след като по-слабите загуби от заемите под управлението на новия главен изпълнителен директор Жан Пиер Мюстие явно набират инерция. Акциите на най-голямата италианска банка по активи поскъпнаха с над 3%.

Hikma Pharmaceuticals заяви в четвъртък, че има ограничена вероятност американските регулатори да одобрят генерично копие на белодробното лекарство Advair на GlaxoSmithKline's заради „огромни“ проблеми с документите му, съобщи по-рано Ройтерс. В резултат на това акциите на компанията поевтиняха с над 7% в следобедната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още