fallback

UniCredit отново излезе на печалба

Италианският кредитор се представя много по-добре от очакванията

17:58 | 11.05.17 г.
Автор - снимка
Създател

Италианската банка UniCredit се е представила изненадващо добре в началото на годината. През първото тримесечие нетната печалба се увеличава над два пъти до 907 млн. евро от 406 млн. евро, обяви компанията майка на „Уникредит Булбанк“. Средната прогноза на анкетирани от Bloomberg анализатори бе за 587 млн. евро.

Приходите на базираната в Милано банка са се повишили през първите три месеца с около 3 на сто до 4,8 млрд. евро.

По този начин кредиторът надмина очакванията на анализаторите. 

Според UniCredit вече се отплащат и последните мерки за строги икономии, като освен това банката е поела и по-ниски разходи за преструктуриране, отколкото е предполагала. Отписванията в кредитния бизнес са спаднали с 12 на сто.

Данните се приеха добре на борсата в Милано. Акциите на UniCredit поскъпнаха с около 4 на сто. Капитализацията на UniCredit се повиши с 22 на сто от началото на годината, докато индексът STOXX 600 Banks Index е нагоре с 12 на сто тази година. 

Освен това UniCredit обяви, че напълно е отписала дела си в изпадналата в криза авиокомпания Alitalia. За отписването на предоставените ѝ кредити е бил заделен достатъчен капитал.

През първото тримесечие провизиите за необслужвани кредити възлизат на 670 млн. евро, след като през миналата година са били заделени 760 милиона евро. Нетният лихвен доход междувременно спада с 2,5% до 2,56 милиарда евро, докато приходите от комисиони се покачват леко до 1,48 милиарда евро. Банката се стреми към по-високи такси и комисиони, за да компенсира по-ниските приходи от заеми в резултат на отрицателните лихвени проценти.

Новият директор на банката Жан Пиер Мустие в момента организира преструктуриране на банката и под негово ръководство кредиторът се раздели с няколко свои инвестиции. В допълнение той намали разходите и продаде лоши кредити на инвеститори.

Банката успя да набере и 13 млрд. евро на финансовия пазар - увеличение на капитала, което се оказа по-високо от това на почти всяка друга корпорация в Европа. 56-годишният французин бе назначен, за да подобри досега слабата капиталова база. Неговото прочистване на кредитора обаче доведе през 2016 г. до загуба в размер на 12 млрд. евро, припомня DPA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още