fallback

Европейските борси записаха незначителни ръстове

Най-зле се представиха строителните и материални запаси след доза корпоративни отчети

19:53 | 10.05.17 г.

Европейските пазари затвориха с незначителни ръстове в сряда след разнопосочен ден за търговия след изненадващото уволнение на директора на ФБР Джеймс Коми от страна на президента Доналд Тръмп и поредната порция финансови отчети, пише CNBC.

Британският FTSE се представи най-добре по време на сесията, затваряйки с ръст от 0,59%. Германският DAX нарасна с 0,07%, а френският CAC завърши с ръст от 0,05%.

Паневропейският Stoxx 600 прибави 0,1%, въпреки че секторите не намериха единна посока.

Най-зле се представиха строителните и материални запаси след доза корпоративни отчети. Германската компания HeidelbergCement съобщи, че оперативната печалба за първите три месеца на годината е намаляла с 3% в сравнение с първото тримесечие на 2016 г. Акциите на компанията затвориха със спад от 1,22%.

Акциите на компаниите в сферата на медиите се понижиха след по-лоши от очакваното отчети. Търговският телевизионен оператор ITV отчете спадове, след като обяви, че приходите от реклами могат да намалеят с цели 20% през юни.Акциите на базираната във Великобритания компания поевтиняха с 2,2% по време на сесията.

В същото време енергийните и банковите компании прибавиха най-много към стойността на акциите си.

По-рано през деня председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги защити паричните стимули на институцията пред холандските законодатели на фона на засилващия се натиск от страните от Северна Европа за промяна на политиката във Франкфурт.

В изказване пред долната камара на парламента на Холандия, който посети днес, Драги заяви, че големите по мащаб закупувания на облигации от ЕЦБ и отрицателните лихвени проценти са подкрепили местните домакинства и националния бюджет. Той подчерта, че политиките ще останат в сила за момента, противопоставяйки се на призивите за скорошно прекратяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още