fallback

Brexit ще коства на Гърция до 0,8% от брутния вътрешен продукт

Един от най-засегнатите ще бъде туристическият сектор на южната ни съседка

15:15 | 09.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Излизането на Великобритания от ЕС ще доведе до директни загуби за гръцката икономика, изчислява зам.-министърът на външните  работи на южната ни съседка Йоргос Катругалос, цитиран от EurActiv.

Според него ефектът ще бъде в рамките на от 0,4% до 0,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, тоест между 800 млн. евро и 1,6 млрд. евро.

Един от най-губещите ще бъде туристическият сектор. Пред парламентарната комисия по европейските политики в гръцкия парламент Катругалос обясни, че през 2015 година около 2,4 млн. британски туристи са посетили Гърция. Те са похарчили близо 2 млрд. евро по време на своята почивка.

С излизането на Обединеното кралство от ЕС броят на туристите ще намалее, а като цяло приходите от тях в гръцката икономика ще се свият с между 2,3% и 6,3%.

Великобритания е един от големите търговски партньори на Гърция – около 10% от износа на страната са насочени към Острова. Търговията между двете страни ще зависи до голяма степен и от обменния курс между паунда и еврото, посочва още Катругалос.

„В момента се движим в неизследвани води и не всички механизми са изяснени, за да имаме точна картина на въздействието“, коментира още зам.-министърът пред депутатите. Той увери още, че правителството ще се опита да избегне негативните ефекти за бюджета и да запази интересите на гръцките студенти във Великобритания.

Катругалос посочи и че Гърция се бори да приюти Европейската агенция за лекарствата (EMA) и помоли за подкрепа от опозиционните партии в гръцкия парламент. В Гърция ще бъде създадена специална комисия по казуса, в която ще участват представители на фармацевтичната индустрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още