fallback

ЕС - икономическото и политическо обединение на повече от 500 млн. души

На 9 май 1950 г. Робер Шуман изчита своята декларация, с която се поставя началото на Общността

12:19 | 09.05.17 г. 21

На 9 май Европейският съюз (ЕС) отбелязва своя празник – Денят на Европа. Това е денят, поставил края на Втората световна война и началото на обединена Европа. На този ден през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман изчита своята декларация, в която изказва идеята за нова форма на политическо сътрудничество в Европа.

Поставя се началото на обединение, което да направи немислимо и практически невъзможно континентът отново да бъде мястото, откъдето да се зароди нова световна война.

Седем години по-късно, през 1957 г., неговата идея за създаване на общи европейски институции се превръща в реалност с първите договори за европейската общност. Така се поставя началото на ЕС – първоначално оприличаван от Шуман дори и на картел, който гарантира разширението на пазарите и производството, а не тяхното ограничаване.

Претърпял известни промени, ЕС съществува и днес – икономически и политически блок, обединяващ интересите на 28 държави. Съюзът върви напред, разкъсван от проблеми и с перспективата в следващите две години да загуби един от членовете си.

Една от основните цели на създателите на ЕС е била обединение, което да съживи следвоенната икономика и да не допусне повторение на военни действия. Близо 70 години след това на хоризонта се появяват нови предизвикателства, включително и геополитическо напрежение. Един от най-сериозните въпроси обаче е имат ли страните общо бъдеще. 

Евростат дава и един малко по-различен отговор на въпроса какво всъщност обединява този съюз.

На първо място винаги са хората. В ЕС живеят повече от 500 млн. души. Средната им възраст е 41 години за мъжете и 44 години за жените. Очакваната продължителност на живота е почти 78 години за мъжете и малко над 83 години за жените.

Средностатистическият европеец има минимум средно образование и говори поне един чужд език, работи на пълен работен ден в продължение на средно 42 часа седмично за мъжете и 40 часа седмично за жените.

Трудовият живот на мъжете продължава 38 години за мъжете и почти 33 години за жените. Мъжете печелят малко повече – 16,80 евро на час, спрямо 13,80 евро на час за жените.

Обикновено европейците притежават жилището, в което живеят, и в общия случай живеят в къща. Общо взето се хранят здравословно – с между 1 и 4 порции плодове и зеленчуци на ден. Използват интернет всеки ден и поне веднъж в годината пътуват, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още