fallback

Шулц призовава за забрана на евентуален турски вот за смъртното наказание

Не можем да позволим в Германия да гласуваме закон, който противоречи на нашите ценности и на нашата конституция, коментира лидерът на социалдемократите

13:06 | 06.05.17 г. 3

На турците, които живеят във Великобритания, трябва да им бъде забранено да гласуват в референдум за повторното въвеждане на смъртното наказание в страната им. Това коментира лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц, цитиран от онлайн изданието Politico.eu.

Шулц – основен опонент на сегашния канцлер Ангела Меркел, която се бори за четвърти мандат, заяви в интервю за Der Spiegel, че ако турското правителство ще провежда референдум за смъртното наказание "трябва да е ясно, че такова гласуване не може да се проведе сред турците, които живеят в Германия“.

"Не можем да позволим в Германия да гласуваме закон, който противоречи на нашите ценности и на нашата конституция", каза Шулц, като повтори изявленията на външния министър Зигмар Габриел от тази седмица.

Говорителят на правителството Щефан Зайберт също посочи, че ще бъде "политически немислимо" да се позволи такъв вот да се проведе в Германия.

Турците, които живеят в чужбина - включително около 1,4 млн. турци в Германия, имаха право да гласуват в референдума за конституционните промени от миналия месец.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предложи да се проведе референдум за повторното въвеждане на смъртното наказание, ако националният парламент отхвърли предложение за връщането му.

През март Ердоган заяви, че очаква турският парламент да подкрепи плана.

Президентът на Турция води кампания за възстановяването на смъртното наказание след неуспешния военен преврат в страната му от лятото на миналата година.

Смъртното наказание в Турция бе премахнато през 2004 г. като част от кандидатурата на Турция за присъединяване към Европейския съюз, припомня Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още