fallback

Производствените цени в промишлеността в еврозоната леко се забавят през март

И в еврозоната, и в ЕС обаче продължава да се наблюдава повишение на годишна база

13:05 | 03.05.17 г.

Цените на производител в промишлеността в еврозоната се понижават с 0,3% през март спрямо предишния месец, сочат последните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда. В Европейския съюз (ЕС) също е отчетен спад от 0,2% за същия период.

През февруари и в двата региона цените бяха без промяна.

На годишна база обаче продължава да се наблюдава сериозно повишение както в целия ЕС, така и в 19-членната еврозона. Спрямо март 2016 г. цените на производител в промишлеността се увеличават с 3,9% в зоната с единна валута и с 4,6% в 28-те страни членки на съюза.

Според Евростат отрицателно влияние върху производствените цени в еврозоната на месечна база има енергийният сектор, където е отчетен спад на цените от 1,7%. В същото време подкрепа оказват капиталовите стоки и нетрайните потребителски стоки с повишение от по 0,1%, трайните потребителски стоки (0,2%) и междинните стоки (0,5%).

В ЕС като цяло спадът на цените се дължи основно на понижението в енергийния сектор (1,6%). И тук капиталовите стоки подкрепят цените с ръст от 0,1%, а при трайните и нетрайните потребителски стоки се отбелязва повишение от по 0,2%.

Най-голям спад в производствените цени се отбелязва в Дания (-1,3%), Естония (-1,1%) и Гърция (-0,9), а най-голямо повишение е отчетено в Кипър (1,3%), Литва (1,1%) и Ирландия (0,9%). В България цените се понижават с 0,3% след ръст от 0,6% през предишния месец.

На годишна база положително влияние върху цените както в еврозоната, така и в ЕС имат най-вече енергийният сектор и междинните стоки.

Най-голям ръст на производствените цени за годината се наблюдава в Белгия (12,4%), Холандия (9,2%) и Великобритания (8,8%), а най-сериозно понижение – в Люксембург (-3,2%). В България повишението достига 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още