fallback

Мария Габриел: ЕС не привлича достатъчно висококвалифицирани кадри

Според евродепутата това се дължи на липсата на единен европейски инструмент и наличието на многобройни национални механизми

16:16 | 01.05.17 г. 4

Европейският съюз (ЕС) не привлича достатъчно висококвалифицирани кадри, което се дължи на липсата на единен европейски инструмент и наличието на многобройни национални механизми. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Евродепутатът коментира законодателните промени при намирането на общ европейски подход и начин за разрешаване на наемането на трудоспособни лица от трети страни в рамките на ЕС.

"Предлагаме максимално да бъдат премахнати националните схеми там, където се явяват конкуренция на синята карта, с което да съществува само този инструмент като единен механизъм", обясни тя.

Само 31% от висококвалифицираните работници в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) избират Европа. В същото време над 90% от издадените сини карти от 2009 г. досега са издадени от една страна членка на ЕС - Германия, сподели още Габриел. 

Евродепутатът посочи също, че "ЕП ще се опита да създаде съюз, който да вземе предвид, че в определени сектори е много по-голяма нуждата от работна ръка, като там следва да има възможност националната страна да запази своето поле за маневра в съгласуваност със социалните партньори". 

Габриел коментира и европейската политика за разширяване, както и отношенията между ЕС и Турция. Какво каза тя  - вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още