fallback

Автопроизводителите се представиха най-добре на европейските фондови пазари

Индексите на европейските фондови борси финишираха разнопосочно, като опасенията около геополитиката доведоха до покупки на активи убежища

19:45 | 12.04.17 г.

Индексите на европейските фондови борси финишираха разнопосочно, като опасенията на инвеститорите около геополитическите новини доведоха до засилени покупки на активи убежища като златото, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с 0,19% ръст. По-рано по времена сесията индексът достигна стойност, невиждана от 2015 г., но след това ограничи ръста си.

Сред най-добре представящите се сектори бяха производителите на автомобили. Daimler публикува по-добра от очакваната печалба през първото тримесечие. Печалбата преди лихви и данъци скача с 87% на годишна база, а акциите на Daimler поскъпнаха с над 0,7 на сто при обявяването на новината и затвориха сесията с 0,18% повишение.

Норвежката химическа компания Yara International допринесе най-много за ръста на Stoxx 600, след като Goldman Sachs повиши оценката си за акциите от „неутрална“ до „купувай“. Акциите на Yara поскъпнаха с 3,65%.

Най-незадоволително се представяха компаниите производителки на основни ресурси, като техният подиндекс записа спад от 2,58%. При Rio Tinto спадът беше 3,9%, а при BHP Billiton понижението възлезе на 3,5 на сто.

Най-голямата верига супермаркети във Великобритания Tesco надмина очакванията за печалбата си и изглежда възстановяването й набира скорост. Акциите й обаче поевтиняха с 5,7 на сто.

В сферата на политиката германският канцлер Ангела Меркел заседава с министрите от кабинета си за Brexit, a държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е на посещение в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още