fallback

Европейските пазари не намериха единна посока

Повишения отчетоха компаниите за луксозни стоки, а банковият сектор беше под натиск

19:53 | 11.04.17 г.

Европейските пазари не успяха да намерят единна посока по време на търговията във вторник на фона на засиленото геополитическо напрежение в Близкия изток и Корейския полуостров, пише CNBC.

Британският FTSE 100 приключи деня с ръст от 0,23% до 7 348 пункта, френският CAC 40 се понижи с 0,11% до 5 107 пункта, а германският DAX също записа спад от 0,5% до 12 200 пункта.

Паневропейският Stoxx 600 остана почти без промяна, като отчете лек ръст от 0,02% с повечето сектори на положителна територия.

Повишения отчетоха и европейските компании за луксозни стоки, след като LVMH отчете най-добрия ръст на продажбите за тримесечието от шест години. Представянето показва, че LVMH става все по-силен лидер в индустрия, която преминава през обрат след няколко години на по-слабо търсене в Китай и забавяне на пътуванията до Европа. Новините за по-високите продажби от очакваното тласнаха акциите на френската луксозна марка с 1,23% нагоре. Въпреки това акциите на компанията приключиха деня с ръст от само 0,55%.

Секторите на производителите на основни ресурси и строителството бяха сред най-добре представилите се във вторник с покачвания съответно от 5% и 3,7%.

Банковият сектор се представи слабо във втория ден от седмицата, отчитайки спад от 0,64% под натиска на Banco Popular, след като заемодателят увеличи загубата си от предишната сесия.

От макроикономическите новини днес излязоха данни за инвеститорското доверие в Германия, което се подобрява, съобщава Financial Times. Индексът на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм се повишава до най-високото си ниво от юли 2011 г.

В същото време ръстът на потребителските цени във Великобритания остава без промяна през март. Датите на Великденските празници тази година водят до спад в цените на самолетните билети, което компенсира поскъпването на храните и дрехите.

Годишната инфлация е 2,3% - същата като през февруари. През март 2016 г. повишението беше едва 0,5%, а динамиката днес до голяма степен се дължи на по-скъпата енергия и поевтиняването на паунда след референдума за Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още