fallback

Frontex се опасява от анулиране на споразумението с Турция за мигрантите

Идентификацията на бежанците остава най-голямото предизвикателство, според европейската гранична агенция

18:25 | 10.04.17 г.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex бие тревога за сериозна вероятност от анулиране на споразумението между Турция и Европейския съюз (ЕС) за мигрантите след отслабването на турските служби заради чистките след опита за преврат в Турция, предаде БТА.

Тревожният сигнал се съдържа в секретен доклад на агенцията, публикуван в германския в. "Велт". Frontex предупреждава за вероятността Турция да не бъде в състояние да задържи мигранти, които искат да избягат към Европа. В доклада на агенцията, в който се анализират тазгодишните предизвикателства, свързани с бежанците, се извежда оценката, че ситуацията в Турция "буди въпросителни относно жизнеспособността на споразумението" на ЕС с Анкара.

В него се поставя акцент и върху въпроса за идентификация на мигранти по външните граници на ЕС, като се прави изводът, че повечето от тях са регистрирани по "горещите точки" в Гърция и Италия. Въпреки това точната идентификация на голям брой мигранти, разполагащи с формуляри за идентичност, остава "значимо предизвикателство", отчита се в доклада. Същевременно, според Frontex, без задоволителна идентификация преместванията на тези хора в границите на ЕС могат да имат съществени последствия за сигурността. Агенцията алармира, че все още продължава да съществува опасност заедно с бежанците в Европа да пристигат и терористи. Във връзка с това се преценява, че заради военни поражения на "Ислямска държава" европейски бойци от терористичната организация са започнали да правят опити да се завърнат в родината си. По тази причина "ролята на граничните власти, осъществяващи контрол над тези премествания, става все по-значима", казва се още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 11.09.22 г.
fallback