fallback

Европейските борси приключиха сесията без ясна посока

Лондонският индекс се понижи с 0,39%, но борсите в Париж и Франкфурт приключиха деня с повишения

18:58 | 06.04.17 г.

Европейските борси затвориха сесията в четвъртък следобед без ясна посока след сигналите от Федералния резерв на САЩ, че иска да свие счетоводния си баланс и след коментари в подкрепа на по-хлабава парична политика от председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, коментира CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи с повишение от 0,21%, като секторите завършиха предимно на положителна територия след търговия без ясна посока през деня. Акциите на медийните компании поевтиняха в следобедната сесия, като британският издател Pearson отчете спад на цената на книжата си от 6,8% заради понижение на рейтинга от BNP Paribas. Акциите на компанията бяха най-зле представилите се.

Лондонският индекс FTSE 100 се понижи с 0,39%, но борсите в Париж и Франкфурт приключиха деня с повишения. Френският САС 40 отчете увеличение от 0,58%, а германският DAX – от 0,11%.

Акциите на банковите и финансовите компании също завършиха с лек спад след коментари на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че политиката на банката е адекватна и не се нуждае от скорошно затягане. Еврото се търгуваше с леко повишение днес, но спадна след коментарите на Драги, достигайки до 1,07 долара.

На корпоративния фронт акциите на англо-ирландската петролна компания Tullow Oil поевтиняха с почти 15% в ранната търговия, но успяха да се възстановят от загубите си и приключиха на върха на европейския бенчмарк. Цената на акциите бе с 6% нагоре в следобедната сесия. Четвъртък бе първият ден на търговия за акциите на компанията след емитиране на права за 750 млн. долара, съобщава Financial Times.

Фармацевтичният производител BTG също бе един от най-добре представилите се в резултат на прогнозите, че приходите през фискалната 2017 г. ще отговорят или дори ще надхвърлят очакванията. Electrocomponents също отчете повишение на цената на акциите си с 2,6% заради очакванията, че годишната печалба ще задмине пазарните прогнози, но в крайна сметка приключи с 1,5% нагоре.

Във Великобритания акциите на Unilever също поскъпнаха леко, след като компанията обяви, че обединява две от основните си бизнес подразделения и повишава възвръщаемостта за акционерите си. В следобедната сесия ръстът на цената на книжата бе от 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още