fallback

Европейските борси приключват сесията с леки ръстове

Въпреки това доверието на инвеститорите отстъпва място на ново усещане за несигурност

19:57 | 04.04.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Насърчени от ръстовете на Wall Street, борсите на Стария континент приключиха сесиите си във вторник с леки ръстове.

Въпреки това доверието на инвеститорите отстъпи място на ново усещане за несигурност. Трейдърите се позовават на изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за Северна Корея, според което САЩ „ще се погрижат и сами, ако се наложи" за Северна Корея. Ядрената програма на Северна Корея и мерките срещу нея, както и търговската политика вероятно ще са във фокуса на дискусиите по време на срещата между Тръмп и китайския президент Си Цзинпин, която започва в четвъртък.

Инвеститорите вече са в очакване и на публикуването в сряда на протокола от неотдавнашната среща на Федералния резерв на САЩ и по-специално и на анализа за пазара на труда на САЩ в петък. Той може да покаже нови изводи за предполагаемия курс за лихвената политика в Съединените щати.

Водещият германски индекс DAX приключи сесията с лек ръст от 0,21 на сто до 12 282,34 пункта. Най-големите печеливши във Франкфурт бяха Henkel, Vonovia и Linde. На дъното пък се озоваха книжата на BMW, Eon и Commerzbank. 

С 0,25 на сто се повишава общоевропейският бенчмарк Euro-Stoxx-50 до 3481,66 пункта.   В Париж CAC 40 се повиши с 0,30 на сто до 5101,13 пункта, а в Лондон FTSE 100 добави 0,54 на сто до 7321,82 пункта и спечели особено от слабостта на британския паунд спрямо долара. Спадащата валута поевтинява експорта на страната. 

Акциите на компаниите от автомобилния сектор водят пониженията със спад от 0,59%, след като данни от САЩ показват забавяне в продажбите на автомобили.

Акциите на телекомуникационния сектор също спадат – с 0,45%, като в следобедната търговия книжата на Telecom Italia поевтиняха с 2,6%. Това стана след съобщенията, че френският конкурент Iliad възнамерява да завладее 25 на сто от италианския пазар на мобилни услуги.

Акциите на банковите дружества също са сред губещите, като спад от 0,5% отчита Deutsche Bank. Книжата на компанията се обезцениха по време на сесията и с повече от 0,67%, тъй като тя пренарежда все повече мениджъри, като същевременно продължава да търси нов главен финансов директор.

Книжата на компаниите от сектора за търговия на дребно също се търгуваха на отрицателна територия. Проучване на пазара на компанията Kantar показа във вторник, че големите британски супермаркети преминават през тревожно време, като продажбите им падат, докат инфлацията скача. Акциите на Sainsbury загубиха 2,1% от стойността си във вторник, а книжата на онлайн веригата Asos се сринаха с 3,2%  въпреки обявяването на по-висока печалба. Инвеститорите не са доволни от намаляващите маржове на дружеството.

Ръстове има и на водещите източноевропейски борси. Руският индекс RTS-Interfax продължава вчерашната победна серия и добави в Москва 1,1 на сто до 1135,34 пункта. Атентатът в метрото в Санкт Петербург сякаш не се отрази на борсовата търговия в руската столица, коментира dpa-AFX.

Във Варшава  WIG-30 се повиши с 0,79 на сто до 2577,61 пункта. По-широкият полски индекс WIG добави 0,65 на сто до 59 015,12 пункта. Търсени бяха преди всичко акциите на компаниите от добивната индустрия. Така например книжата на JSW се озоваха начело на  WIG 30 с ръст от 3,40 на сто, а тези на KGHM скочиха с 1,82 на сто. Високи ръстове отчетоха и книжата на банките, като PKO Bank Polski добави 1,67 на сто към пазарната си стойност, а  mBank отчете ръст от 2 на сто. Положителен ден отчете и петролният концерн PKN Orlen, който приключи сесията с ръст от 0,94 на сто до 108,70 злоти – исторически рекорд.

В Будапеща унгарският водещ индекс BUX добави 0,51 на сто до 31 951,94 пункта. Обемът на търговията възлезе на 24,2 млрд. форинта. Сред единичните компоненти вниманието привлича фармацевтичният концерн Richter Gedeon с ръст от цели 2,03 на сто. За книжата на петролния концерн MOL нарастването е от 0,50 на сто, а книжата на OTP Bank поевтиняха с 0,31 на сто, докато тези на телекома Magyar Telekom бяха надолу с 0,41 на сто.

В Прага местният водещ индекс PX се повиши леко с 0,42 на сто до 981,03 пункта. Обемът на търговията възлезе на 0,46 млрд. крони. Само три от включените в индекса компании приключиха търговията в зеления сектор. Нагоре поеха книжата на Philip Morris CR с ръст от 1,18 на сто, акциите на Fortuna добавиха 0,33 на сто към стойността си, а тези на O2 C.R. поскъпнаха с 0,18 на сто. Акциите на банките поевтиняха – на Komercni Banka с 0,30 на сто, а на Moneta Money Moneysanken – с 0,23 на сто.

Европейската единна валута отчита лек спад във вторник, като едно евро се разменя за 1,0661 долара (-0,07 на сто). Златото увеличава стойността си, като в следобедните часове една тройунция струваше 1 256,53 долара (+0,26 на сто). Това съответства на 37,89 евро за грам. Междувременно местната валута на ЮАР – рандът, продължи да поевтинява, като сега спадна до най-ниската си стойност от средата на януари. Причината е, че международната рейтингова агенция Standard and Poor's свали до степен "боклук" ("junk") суверенния кредитен рейтинг на най-голямата икономика в Африка. Големи са очакванията, че и други рейтингови агенции ще понижат оценките си за Южна Африка, отбелязва DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още