fallback

Европейските пазари прекъснаха 3-дневната негативна серия

Секторът търговия на дребно беше сред най-добре представилите се

20:14 | 23.03.17 г.

Европейските пазари затвориха с повишения в четвъртък, като инвеститорите остават фокусирани върху обещанията на американския президент Доналд Тръмп за развитие и растеж, съобщава CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 приключи с ръст от 0,85%, като повечето сектори и борси затвориха на положителна територия.

Секторът търговия на дребно беше сред най-добре представилите се, след като няколко компании от бранша представиха отчетите си.

Фокусът е насочен към гласуването в Камарата на представителите на здравната реформа, предложена от републиканците. Ако проектозаконът бъде одобрен и влезе в сила, той на практика ще смени Obamacare. Републиканците се нуждаят от 215 гласа в Камарата на представителите.

„Законопроектът за здравеопазването е първият истински тест за способността на Тръмп да изпълни реформите, които обеща по време на кампанията си“, коментира Конър Кампбел, финансов анализатор в Spreadex, пред MarketWatch.

Британският FTSE 100 нарасна с 0,22% до 7 340,71 пункта. Инвеститорите в Лондон все още са под влиянието на терористичната атака пред британския парламент в сряда следобед.

Паундът поскъпна до 1,2531 долара, след като макроикономическите данни показаха, че продажбите на дребно във Великобритания се повишават с по-бърз темп от очакваното през февруари.

Обемът на продадените стоки в магазините и онлайн се увеличава с 1,4% на месечна база, а очакванията на икономистите бяха за едва 0,4% ръст.

Германският DAX се повиши с 1,14%, докато френския CAC прибави 0,76% към стойността си.

Френската инвестиционна компания Wendel ревизира нетните си активи, превръщайки се в една от най-добре представилите се европейски акции. Книжата й поскъпнаха с повече от 4%. От друга страна Gemalto е сред най-губещите за втора поредна сесия, след като HSBC понижи препоръката си към инвеститорите от „купи“ на „задръж“. Холандската компания отписа 3,8% от цената на акциите си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още