fallback

Турция "замрази" плановете за подажба на свързани с Гюлен фирми

Става дума за близо 600 компании на стойност около 10 млрд. долара

10:55 | 23.03.17 г.

Турция "замрази" план за продажба близо 600 фирми на стойност около 10 млрд. долара, които са преминали под контрола на държавата в резултат на неуспешния военен преврат от юли 2015 г., съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

Не е ясно дали базираният в Истанбул Savings Deposit Insurance Fund, известен като TMSF, някога ще продължи с продажбите на такива активи заради съдебни битки за собствеността му.

През миналата година турското правителство конфискува стотици фирми, чиито активи се оценяват на 48 млрд. лири (13,2 млрд. долара). Всички компании са заподозрени в подкрепа на религиозния лидер Фетхуллах Гюлен, който президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини в организирането на опита за преврат. Гюлен отрича участие в план за сваляне на правителството.

Ръководството на TMSF не беше намерено за коментар по телефона и не е изпратило отговор на зададените от Bloomberg въпроси по електронната поща.

Конфискуваните субекти включват три дружества за производство на стоки, свързани с турския бизнесмен Акин Ипек, както и златната мина Koza Altin Isletmeleri и производителя на въглища и електроенергия Ipek Dogal Enerji Kaynaklari Arastirma ve Uretim .

Други компании, които фигурират в списъка, са активни в различни индустрии – от строителство до производство на килими. 

В края на януари европейски доклад оневини Гюлен и отхвърли обвиненията на властите, че опитът за преврат в Турция е бил планиран и организиран от живеещия в изгнание проповедник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още