fallback

Полша и Украйна предупреждават: Русия може да използва газа за изнудване

Позицията на двете държави е свързана с плановете за изграждане на "Северен поток" 2

10:42 | 16.03.17 г. 9

Русия може да използва природния газ като средство за политически шантаж, посочи полският външен министър Витолд Вашчиковски, цитиран от AFP. Коментарът му беше направен по време на визита на украинския му колега Павло Климкин.

Двамата заявиха, че ще обединят сили срещу плановете на Русия да изгради разширението на „Северен поток“, с което Москва всъщност ще заобиколи и Украйна, и Полша като транзитни страни на природния газ за Европа.

Позицията на Варшава и на Киев е, че с още един газопровод, който да свърже Русия и Германия, Европа ще стане още по-зависима от руския природен газ. Това ще бъде реално „зависимост от друга държава, защото „Газпром“ е част от Русия, на която никой не вярва“, заяви Климкин.

Според Полша освобождаването от руската доминация на газовия пазар минава през изграждането на терминали за втечнен газ в Балтийско море, както и нови газопроводи от Норвегия. По този начин в рамките на пет години Варшава ще може да постигне енергийна независимост, смятат властите в страната.

Вашчиковски коментира още, че няма доверие на европейските институции и Полша ще направи каквото е необходимо, за да се „освободи от диктата“ на руските доставки на газ.

В Брюксел вече се заговори, че „Северен поток“ 2 е цената, която Европа ще плати, за да прекрати „Газпром“ злоупотребата с господстващо положение в Централна и Източна Европа.

Преди дни Еврокомисията съобщи за постигнато споразумение с руския газов гигант по водената от 2015 г. процедура срещу компанията. В крайна сметка „Газпром“ прие да се откаже от клаузи в договорите със страните в региона, което за България означава, че ще може свободно да изгради нови газови връзки с мрежите на съседните държави и да получи пазарни цени за синьото гориво.

В допълнение „Газпром“ поема ангажимент и да не търси компенсации от София за спирането на „Южен поток“. Това може да се окаже съществено, защото в договора за доставка на природен газ, подписан през 2012 г., българското правителство постигна намаление на цената с 20%, което е обвързано с проекта за нов газопровод.

Според анализатор това дава основание на „Газпром“ да подаде иск в арбитражен съд, за да потърси разликата в цената. Годишно България плаща около 6 млрд. долара за доставката на енергоресурси (природен газ и петрол), според сметките на подалия оставка премиер Бойко Борисов.

Тази вероятност обаче ще отпадне, ако предложението на Европейската комисия срещне подкрепата на засегнатите от действията на "Газпром" страни. Брюксел даде срок от седем седмици за получаване на становища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 18.08.22 г.
fallback