fallback

Десетима работещи гърци издържат един пенсионер

Възможностите за ранно пенсиониране, високата безработица и гъвкавите форми на заетост оказват натиск върху социалната система в Гърция

18:20 | 09.03.17 г.

Годините на кризата в Гърция оказват влияние върху устойчивото развитие и на пенсионната система, показват данни на новосъздадения осигурителен фонд EFKA, цитирани от в. "Катимерини". 

Заради високото ниво на безработицата и гъвкавите форми на заетост в момента за издръжката на един пенсионер трябва да работят десетима души, показват данните. Преди началото на кризата през 2008 година съотношението е било четирима работещи за един пенсионер.

Съотношението днес подсказва за проблем по отношение на жизнеспособността на социалната система, тъй като моделът е солидарен - вноските на работещите днес отиват за покриване на пенсиите на днешните пенсионери.

Натиск оказват и десетилетията с възможностите за ранно пенсиониране, допълва The National Herald.

От началото на 2017 година всички съществуващи фондове бяха обединени в EFKA и той заработи, осигурявайки 3,5 млн. работещи и 2,6 млн. пенсионери. В края на миналата година експертите изчислиха, че дефицитът през 2017 година във фонда ще бъде към 2,9 млрд. евро и той частично ще бъде покрит от държавния бюджет.

Данните на EFKA показват още, че големите компании плащат по-високи заплати - работещите в компании с до 10 души персонал на пълно работно време получават средно 58,9% от заплатите, които получават служителите в компании с над 10 служители.

Междувременно официалната статистическа служба (Elstat) съобщи, че безработицата през декември остава без промяна спрямо ревизираните данни за ноември - 23,1%. Това е най-високото ниво в еврозоната, където средно безработните са 9,6% от трудоспособното население, допълва Ройтерс.

Без работа са 1,1 млн. гърци, като особено сериозно засегнати са младите хора - около 45,2% от младежите на възраст между 15 и 24 години са без работа. За сравнение, през декември 2015 година безработните млади хора са били 50,1%.

Безработицата в Гърция достигна своя пик през септември 2013 година, когато статистиката отчете 27,9% безработни. Оттогава този процент плавно намалява, но все още е около нивата през март 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 06.09.22 г.
fallback