fallback

ЕК очаква свиване на производството на зърнени култури през тази година

По-високата стойност на долара спрямо еврото благоприятства европейския износ, но оскъпява суровините и енергийните източници

09:20 | 09.03.17 г.

Производството на зърнени култури от страните от Европейския съюз (ЕС) ще се свие с 5,5% до 294,5 млн. тона през 2017 г., прогнозира Европейската комисия (ЕК) в свой анализ на пазарите на селскостопански продукти. Причината за очаквания спад е понижението на засетите с пшеница и царевица площи през тази година, големите запаси в световен мащаб и ниските цени.

Свитото производство ще доведе и до спад на износа на зърнените култури до 35,2 млн. тона, което е под средното ниво за последните три маркетингови години, посочва още Комисията. По отношение на пшеницата износът се очаква да бъде около 24 млн. тона. Вносът на зърнени култури в ЕС също ще намалее – до 18,5 млн. тона, прогнозира ЕК.

В Брюксел прогнозират ръст на цената на маслените култури през тази година, което се дължи на свитите количества на пазара и намаленото производство (с 3,3% спрямо предходната година). Понижава се производството на рапица и слънчоглед, но се увеличава производството на соя.

Ръст се очаква и по отношение на цените на захарта, които следват световните, както и на млякото. Рекордни цени се очакват за маслото, както и увеличаване на износа на млечни продукти (сирене)

ЕК посочва в доклада си, че се възстановяват цените на свинското месо. Ръстът в производството на агнешко месо обаче се забавя като следствие от падащите цени.

За първи път ЕК разглежда в отделен раздел пазара на зехтин. През тази година в ЕС се очаква да бъдат произведени 1,79 млн. тона зехтин, което е с 23% под нивото от предходната година. Намалението идва основно от свитото производство в Гърция и Италия. Производството е засегнато от сушата, обхванала широки части от континента. В Турция обаче се очаква увеличение на производството.

По-високата стойност на щатския долар спрямо еврото в последните месеци на 2016 г. се отразява благоприятно върху износа, но в същото време и оскъпява суровините и енергийните ресурси, отчитат още от ЕК в анализа. 

Цените на селскостопанските стоки ще бъдат дискутирани в организирания от Клуб Инвестор дебат "Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г.", който ще се проведе на 14 март 2017 г. от 13 ч. в бизнес център Capital Fort в София (бул. "Цариградско шосе" 90).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още