fallback

ЕС слага под общо командване военно-тренировъчните си мисии по света

В момента общността провежда три подобни мисии - в Мали, Самалия и в Централната африканска република

17:00 | 06.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Автор: Никола Димитров, Dnes.bg

Европейският съюз ще сложи общо военно командване на тренировъчните си мисии по света, решиха военните министри от ЕС на заседание в Брюксел по-рано днес.

Досега ЕС нямаше общо командване, като политическата работа в Брюксел, както и управлението на мисиите по места, бяха работа на ръководителите им. Те се назначават от страните членки по предложение на дипломатическата служба на общността.

"Досегашната структура, в която командващият трябваше да търси политическа подкрепа, да се занимава с администрацията и да се бори за бюджета на мисията в добавка към управлението й на терен, не се оказа ефективна и трябва да бъде сменено", обясни високопоставен източник на Dnes.bg в Брюксел.

Новото звено ще бъде част от дипломатическата служба на ЕС и ще работи под политическия контрол и стратегическото ръководство на Политическия и отбранителен комитет.

В момента ЕС провежда три военно-тренировъчни мисии - в Мали, Сомалия и в Централната африканска република, които ще преминат на директно подчинение на Брюксел от пролетта. Те се занимават с наблюдение, военно обучение и с разоръжаване на воюващите групировки.

Министрите обсъдиха и създаването на постоянно структурирано сътрудничество, което се очаква да бъде дебатирано от европейските лидери през юни. Два са вариантите за него - създаване на собствена евроструктура или използване на националните възможности на страните членки.

Чрез тази форма на сътрудничество държавите, които желаят, могат да работят заедно по военни въпроси, включително да изпращат военни мисии в зони, извън ЕС и да създават общи сили за бързо реагиране.

Страните от общността решиха да изградят съюз за сигурност, чрез който и с помощта на НАТО, да засилят военното си сътрудничество, като изграждат собствен военен капацитет. Засега обаче не се обмисля създаването на обща европейска армия, макар че в нейна подкрепа се изказа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Още новини за ЕС можете да прочетете в Dnes.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:02 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още