fallback

ЕК обсъжда заем за Гърция със Световната банка

Средствата ще бъдат използвани за проект за активни мерки на пазара на труда

16:10 | 03.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия е в контакт със Световната банка за отпускане на заем за Гърция, съобщи говорителят на институцията Аника Брайдхард по време на обедния брифинг в Брюксел, излъчван във видеосистемата на Комисията.

Със средствата Атина ще финансира мерки за подобряване на пазара на труда и намаляване на безработицата. Един от вариантите е средствата да бъдат отпуснати от Световната банка, допълни Брайдхард.

Тя припомни, че в много случаи в миналото подобни действия са били финансирани с подкрепата на Европейската комисия. Гърция получи средства за активни мерки на пазара на труда през новия програмен период (2014 - 2020 година).

"Продължаваме да подкрепяме Гърция в своите усилия да намали социалното изключване, младежката безработица и трайно безработните, както и нужната подкрепа за икономическото възстановяване на страната", допълни още говорителят на ЕК.

Тя отказа да даде повече подробности по новия проект, тъй като разговорите между институциите са още на много ранен етап.

Гърция е с най-висока безработица в ЕС и еврозоната, сочат последните данни на Евростат, публикувани в четвъртък. През ноември 2016 година без работа са 23% от трудоспособното население на страната. За сравнение средното в ЕС ниво достигна до 8,1 на сто (през януари 2017 година).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
fallback