fallback

Икономиката на еврозоната нараства с най-бърз темп от 2011 г.

Темпът на създаване на нови работни места е най-бърз от близо 10 години, според Markit

17:13 | 03.03.17 г.

Икономиката на еврозоната нараства с най-бърз темп от 2011 г., според проучване на компанията за финансова информация Markit, цитирано от Асошиейтед прес.

Малко са обаче икономистите, които очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да ограничи стимулите за икономиката в скоро време поради политическите неясноти, които могат да отклонят еврозоната от пътя на икономическото възстановяване, предава БТА.

Индексът на мениджърите по доставките PM), който е пространен измерител на икономическата активност, е нараснал до 56 пункта през февруари спрямо 54,4 пункта през предходния месец. 

Равнище над 50 пункта означава растеж, а стойността за февруари е на 70-месечен максимум.

Markit изтъква, че растежът на производствената дейност е водещ в промишления сектор, но секторът на услугите също се справя много добре. Растежът се ускорява и в четирите големи икономики от еврозоната - Германия, Франция, Италия и Испания. Най-силен е обаче растежът в Ирландия, която неотдавна излезе от тежката криза, в която изпадна заради банковите фалити.

"Пазарът на труда също започва силно да се разраства, като създаването на нови работни места е с най-бърз темп от близо десет години", отбелязва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на Markit.

В проучването се изказва предположение, че компаниите са изправени пред инфлационни разходи на 69-месечен максимум главно заради по-високите цени на доставките, увеличените разходи за персонал и по-слабото евро, което пък оскъпява вноса.

Предвид солидния растеж и нарастващата инфлация някои анализатори предполагат, че ЕЦБ ще започне да отслабва стимулиращата си програма. Малцина са тези, които смятат, че банката ще обяви такива намерения на заседанието си по паричната политика през следващата седмица.

Като цяло повечето икономисти са единодушни, че ЕЦБ ще запаси сегашната си политика поради поредицата политически неясноти през следващите месеци - най-вече изборите в Холандия, Франция и Германия, както и началото на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още